På det stora hela har alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen minskat med 15 procent sedan 2004. Men minskningen är störst bland de yngre. Den enda ålderskategori som har en uppgång i sitt drickande är den äldsta, de som är 65 år och uppåt.
"Vanligtvis sjunker alkoholkonsumtionen med stigande ålder men de som blir äldre i dag har med sig en högre alkoholkonsumtion upp i hög ålder än tidigare generationer", säger Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskningsfrågor på Systembolaget, i ett pressmeddelande.
Bättre ekonomi
Ökningen förklaras framför allt av att kvinnor i den åldersgruppen dricker mer – deras konsumtion har ökat med 46 procent, enligt rapporten som tagits fram av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) på uppdrag av Systembolaget. De äldre männens konsumtion är upp 17 procent.
Det förklaras också av att äldre i dag har bättre ekonomi och bättre hälsa än tidigare generationer. Många lever mer aktiva liv där alkohol kan ingå som en del av livsstilen.
Dricker oftare
Äldre dricker oftare och mindre mängder åt gången. Personer som var 65–84 år svarade att de i genomsnitt druckit alkohol sex gånger under den senaste månaden, i 2018 års undersökning.
De dricker också mer jämnt fördelat över veckan och över året, visar rapporten. Personer i andra åldersgrupper hade mer markanta toppar i sitt drickande under sommarmånaderna.
Mer känslig
Samtidigt ökar känsligheten för alkohol ju äldre man blir, skriver Systembolaget i pressmeddelandet. Det hänger ihop med minskad kroppsvikt, sämre hälsotillstånd och att sjukdomar som kräver medicinering är vanligare bland äldre.
De senaste åren har trenden varit att vi sprider ut alkoholkonsumtionen mer jämnt under vår livstid. För drygt tjugo år sedan var det vanligare att unga hade en högre alkoholkonsumtion för att sedan minska sitt drickande när de blev äldre. Om nuvarande trend håller i sig kommer drickandet bland äldre fortsätta att öka, tror CAN.