Dags för isglädje – men inte utan sällskap

Kylan som dragit in innebär att det börjar bli dags för långfärdsskridskor. Men den som är sugen på att skrinna i väg bör tänka ett extra varv på säkerheten.
–Kunskap, utrustning och sällskap – det är de tre ben du behöver luta dig på om du ska ut på isen, säger isexperten Ylva Schöldberg.

Långfärdsskridskor är en härlig hobby för många. Men det gäller att tänka på säkerheten och aldrig åka ut ensam. Arkivbild.

Långfärdsskridskor är en härlig hobby för många. Men det gäller att tänka på säkerheten och aldrig åka ut ensam. Arkivbild.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Inrikes2021-11-28 21:21

När man vaknar en vacker vinterdag och ser solen blänka över istäcket som lagt sig över sjön vill nog många som äger ett par långfärdsskridskor ge sig i väg på en tur.

Men isen kräver uppmärksamhet, annars kan det gå illa. Att ha kunskap om hur vädret påverkar isarna eller vad man ska göra om någon i ett sällskap går igenom är exempel på sådant man måste känna till.

– Om du inte besitter den kunskapen själv är det en god idé att du åker med andra som kan det här sedan tidigare, säger Ylva Schöldberg, isexpert hos Friluftsfrämjandet.

Alltid minst tre

När skridskoåkare dör ute på naturisar rör det sig nästan alltid om personer som varit ute på egen hand, påpekar Ylva Schöldberg.

– Se till att ni alltid är minst tre personer som åker, sällskapet är den bästa livförsäkringen. Om någon skulle plurra och man bara är två kan det hända att den andra personen reagerar irrationellt, sådana risker kan förebygga genom att vara fler.

Det gäller också att ha korrekt utrustning nära till hands:

Isdubbar ska sitta högt upp strax under hakan och med hjälp av en ispik kan du ta reda på isens tjocklek. Livlinan måste du kunna komma åt utan att först kränga av dig ryggsäcken, som dessutom fungerar som en livväst om den har packats på rätt sätt.

– Ryggsäcken ska ha bröstrem, midjerem och grenrem. Grenremmen ska sitta i just grenen och inte hänga löst, det är en väldigt viktig detalj.

Kontrollera utrustningen

Ett torrt ombyte förpackade i vattentäta påsar är en annan sak som ska finnas med i packningen.

– Och se till att kontrollera din utrustning inför varje ny säsong. Det kan hända att något måste bytas ut, exempelvis kanske man har växt ur vissa kläder, säger Ylva Schöldberg.

Fakta: Långfärdsskridskor och isar

Åk aldrig ut ensam på naturis. Gör sällskap med andra kunniga skridskoåkare.

Ta med rätt utrustning: Ispik, ryggsäck (med ombyte, fungerar också som flytväst), livlina och isdubbar.

Var uppmärksam när du åker – lyssna och titta på isen.

Tänk på att isen är svagare runt till exempel bryggor, vass, broar, uddar, utlopp och sund.

Om du skulle gå plurra genom isen gäller det att hålla sig lugn, ta sig upp miot det hål man kom ifrån och lyssna på instruktioner från ens sällskap.

Källa: Friluftsfrämjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!