Den ofrivilliga pausen frÄn sociala medier

Vad hĂ€nder med oss nĂ€r sociala medier plötsligt försvinner? I nĂ€stan sju utdragna timmar fick alla paus frĂ„n Facebook och Instagram. –Det kan vara bra att vi fĂ„r en tankestĂ€llare om hur beroende vi Ă€r av de hĂ€r sociala medier-företagen, sĂ€ger Siri Helle, psykolog och författare.

Psykologen och författaren Siri Helle sÀger att det Àr bra att vi fÄr en tankestÀllare kring vÄrt beroende av sociala medier, men att man inte ska stirra sig blind pÄ "dopamin-kickarna", utan att det praktiska behovet Àr en stor del av vanan.

Psykologen och författaren Siri Helle sÀger att det Àr bra att vi fÄr en tankestÀllare kring vÄrt beroende av sociala medier, men att man inte ska stirra sig blind pÄ "dopamin-kickarna", utan att det praktiska behovet Àr en stor del av vanan.

Foto: Madeleine Ahlström/TT

Inrikes2021-10-05 19:52

För första gÄngen nÄgonsin fick alla vara utan Facebook och Instagram en hel kvÀll under mÄndagen.

De tvÄ apparna nÄr var för sig runt 60 procent av befolkningen varje dag och Àr en del av de sju timmar av medier vi i genomsnitt konsumerar dagligen, enligt Mediebarometern.

Siri Helle, psykolog och författaren till boken "Du Àr smartare Àn din telefon", sÀger att det finns flera anledningar till att vi blivit sÄ beroende av apparna.

– Det folk brukar Ă€lska att prata om Ă€r de hĂ€r dopaminkickarna, den belöning vi fĂ„r sĂ„ fort vi fĂ„r en notis, men anledningen till att vi fĂ„r de hĂ€r dopaminkickarna Ă€r för att det Ă€r nĂ„got som Ă€r angelĂ€get för oss.

Allt praktiskt samlat

Hon lyfter att allt fler saker som Àr viktiga för oss har samlats apparna.

– Det Ă€r sĂ„ vi kommunicerar med vĂ„ra vĂ€nner, vĂ„r familj, vi kanske sĂ€ljer saker i andra hand och deltar i föreningsliv.

Aldrig tidigare sedan de etablerats har vi behövt vara utan apparna sÄ lÀnge som i mÄndags. Aftonbladet valde att starta ett alternativ, en live-chatt, för att mÀnniskor skulle kunna fÄ posta inlÀgg och bilder. Chatten översvÀmmades snabbt med kattbilder och kommentarer, dejtingannonser och relationsrÄd.

– Vi mĂ€nniskor Ă€r flockdjur. Vi mĂ„r bra nĂ€r vi fĂ„r dela vĂ„r upplevelse med andra. Om man har fĂ„tt in den hĂ€r vanan att man delar sina upplevelser pĂ„ sociala medier Ă€r det klart att man blir stĂ€lld nĂ€r man inte fĂ„r göra det, sĂ€ger Siri Helle.

Tröst och distraktion

En dystrare sida av sociala medier-behovet Àr att det Àr en vÀrld att försvinna i för att hantera sina kÀnslor, sÀger Helle.

– Vissa personer anvĂ€nder sociala medier för kĂ€nsloreglering. Om man har trĂ„kigt, har Ă„ngest eller kĂ€nner sig ensam brukar det kunna bli en stunds tröst eller distraktion. DĂ„ kan det bli vĂ€ldigt sĂ„rbart om sidorna ligger nere. Det kan vara bra att tĂ€nka pĂ„ att hitta andra sĂ€tt att göra det.

Forskningen har bara visat en "pytteliten negativ effekt" pÄ mÄendet efter att har anvÀnt sociala medier nÀr man tittar pÄ gruppnivÄ, sÀger Helle.

– Men pĂ„ individuell nivĂ„ spelar det stor roll vad man Ă€gnar sig Ă„t pĂ„ sociala medier, om det Ă€r nĂ„got man mĂ„r bra av, tillĂ€gger hon.

Men vad skulle hÀnda om apparna försvann en lÀngre tid?

– DĂ„ tror jag att folk skulle bli kreativa och hitta andra sĂ€tt att tillgodose de hĂ€r behoven. Man skulle sĂ€kert vara tvungna att vĂ€nda sig till den som sitter bredvid i tv-soffan och prata lite mer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!