Drabbades av spelmissbruk: "Det var en flykt"

När det var som värst kunde han tillbringa 16 timmar om dagen framför skärmen. Att fly in i datorspelandet blev ett sätt för Erik Werkelin att få tiden att gå.

När Erik Werkelin var 16 år började han spela mer och mer. I dag är han fri från sitt missbruk.

När Erik Werkelin var 16 år började han spela mer och mer. I dag är han fri från sitt missbruk.

Foto: Jessica Gow/TT

Inrikes2021-09-25 13:03

När Erik Werkelin var sex år började han spela datorspel. Allt började som ett stort intresse.

– Det var en kul grej, en aktivitet, ett tidsfördriv och en hobby, säger 22-åringen.

Spelandet blev ett missbruk

Men senare under gymnasiet förändrades sättet som han spelade datorspel på och blev till ett missbruk i stället.

– I mitt fall har datorspelandet aldrig varit ett beroende, snarare en flykt. Jag satt framför skärmen och isolerade mig från omvärlden. Det var som mest under gymnasiet.

Det som Erik Werkelin flydde från var psykisk ohälsa, säger han.

– Datorspelandet påverkade mig negativt såklart. Det var inte att jag satt framför datorn i sig men mer att jag inte försökte hitta någon lösning på den psykiska ohälsan som jag hade. Jag stoppade mest huvudet i sanden och hoppades på att det skulle bli bättre nästa vecka.

Isolerade sig

Missbruket ledde till att han kunde spendera upp till 16 timmar per dygn framför datorskärmen. Han isolerade sig från vänner och hade svårt att sköta sina gymnasiestudier.

Han drabbades också av extrema sömnproblem, något som ledde till att han till slut sökte hjälp hos skolkuratorn. Men Erik Werkelin berättar att situationen förblev oförändrad i tre års tid efter detta.

Sedan tog han hjälp av Dataspelsakuten. Efter ett år med terapi där är inte datorspelandet ett missbruk längre.

– I dag spelar jag fortfarande på. Det är inte så att datorspel är farligt utan det blir en dålig grej när man spelar i stället för saker andra saker som man måste göra. Men så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst, säger Erik Werkelin.

"Upp till individen"

Den första september infördes en ny lag i Kina som ska begränsa minderårigas användande av onlinespel. Personer under 18 år kan nu endast spela spel en timme om dagen, från klockan 20 till och med 21, fredagar till söndagar och på helgdagar.

Erik Werkelin har hört talas om den nya kinesiska lagen och tänker att det inte kommer att hjälpa unga som spelar för mycket.

– Det är upp till individen när det kommer till att spela mindre, att bestämma hur mycket varje individ ska spela är ingenting som staten ska kontrollera. Det kommer att finnas sätt för de som vill spela att kringgå reglerna.

Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var sex år gammal.
Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var sex år gammal.
Fakta: Detta är spelberoende

Världshälsoorganisationen WHO klassade spelberoende som en sjukdom 2018.

Beroendet kännetecknas av att personen får en försämrad förmåga att kontrollera sitt spelande och att spelandet prioriteras över andra intressen och aktiviteter.

Trots att det uppstår negativa konsekvenser av beteendet för personen fortsätter hen och det kan ske en eskalering av spelandet.

För att en diagnostisering ska kunna ske måste beteendemönstret vara av den allvarlighetsgrad att det sker en betydande försämring av personliga, familje-, sociala, utbildnings-, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden och ska normalt ha varit uppenbart i minst 12 månader.

Källa: WHO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!