Klockan 21 på tisdagskvällen hölls en tyst minut på det fartyg som ska undersöka Estonia. Statens haverikommission och företag specialiserade på undervattensdrönare ska ligga till havs i veckor för att undersöka både vraket och botten som det ligger på.
Vädret var lugnt, nära så lugnt det kan bli på öppet hav, en förutsättning för att undersökningen alls ska kunna genomföras. Kort efter den tysta minuten sänktes en specialbyggd undervattensdrönare, en ROV, ner i vattnet för att starta fotogrammetrin. Men fyra minuter efter sjösättningen satt den fast.
Tuff start
– Det blev en tuff start för dem, de var väldigt stressade hela högen, säger TT:s reporter ombord på fartyget.
En kombination av havsströmmar, sug från propellrarna och “mindre kommunikationsmisstag” gjorde att drönaren sögs in under fartyget och var på väg att slås sönder av fartygets propellrar. Besättningen hann få stopp på dem men då satt undervattensfarkosten fast.
Att bara dra loss drönaren gick inte då “navelsträngen” som den styrs med är ömtålig. I stället skickades en mindre drönare ner för att lirka loss ROV:n och sen fiska upp den med hjälp av en kran. Operationen tog fyra timmar.
– Vi är väldigt glada att den kom upp hel, säger haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand.
Han säger samtidigt att sådana här händelser inte är helt ovanliga.
– Man kan förlora en ROV, så är det. Hade vi förlorat den så hade det inte varit slutet för undersökningen, men det hade påverkat resultatet. Vi har en reserv-ROV men den är av en enklare modell.
Nytt försök
Efter att ha undersökt den meterlånga och specialbyggda undervattensdrönaren tror besättningen att den har klarat sig. I dag eller i morgon ska den sjösättas igen och, om allt går som det ska, inleda fotogrammetrin.
– Det har satt oss tillbaka en hel dag. Men vi har fyra reservdagar i projektet för dåligt väder, så det är inte heller någon fara, säger Jonas Bäckstrand.
I förra veckan förlorade den estniska haverikommissionen en drönare nere vid vraket. En projektledare på ett av de företag som genomför den svenska undersökningen har tidigare sagt till TT att uppdraget är förknippat med en hel del utmaningar.