Färre bilstölder – tack vare kriget

Antalet bilstölder minskar i Sverige, enligt nya siffror från Trygg-Hansa. Minskningen kan enligt Tullverket kopplas till de nya restriktioner som Ukrainakriget fört med sig.

Oscar Lindvall är biträdande kontrollchef för Tullverket i södra Sverige. Arkivbild.

Oscar Lindvall är biträdande kontrollchef för Tullverket i södra Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikes2022-09-09 19:25

Under det första halvåret 2022 stals totalt 2 984 personbilar i Sverige enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansas rapport, vilket är något lägre än första halvåret 2021 då totalt 3 152 personbilar stals. Trenden märks även av hos Tullverket i södra Sverige.

– Vi har haft flera framgångsrika tillslag där vi påträffat stulna bilar och reservdelar. Det verkar ha gett ett eko till grupperna som ägnar sig åt bilstölder, att vi börjat jobba mer intensivt, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef i på Tullverket i Södra Sverige.

Flest bilar stjäls i storstadsregionerna och polisregion Stockholm är i topp. Där stals 160 färre bilar under första halvåret i år jämfört med samma period i förra året. I region väst minskade antalet stulna bilar med 55 stycken, medan det i region syd ökade från 613 stulna bilar första halvåret 2021 till 656 stulna bilar samma period i år.

Mer arbete

Enligt Oscar Lindvall har antalet tillslag i södra Sverige att göra med att det under våren införts nya restriktioner med anledning av Ukrainakriget, som inte tillåter att vissa varor får lämna landet.

– I samband med vårt ökade arbete, har vi hittat stöldgods i Trelleborg och Ystad framför allt. I samband med detta ser vi att bilstölderna minskat sedan ett år tillbaka. Nu är det svårare och man undviker nu vissa tider och båtar, säger han.

Mellan 70 och 90 procent av alla stulna bilar och bildelar förs i dag utomlands av internationella stöldligor, enligt en tidigare rapport från Trygghetskommissionen, som är ett initiativ från branschorganisationen Svensk Försäkring. Av de bilar som stals under första halvåret 2022 har 24 procent fortfarande inte återfunnits, vilket är i nivå med föregående år, enligt Trygg-Hansas senaste rapport.

Trend nedåt

Minskningen av antalet stulna bilar är dock en del av en nedåtgående trend. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har de de anmälda bilstölderna minskat med 45 procent under de tio senaste åren.

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen, som presenterades av myndigheten under förra året, uppgav 0,8 procent av alla hushåll som hade någon bil att de utsattes för bilstöld under 2020, vilket motsvarar 31 000 hushåll om det räknas om till antal utsatta hushåll i riket.

– All vår erfarenhet pekar på att utförseln är organiserad. Vi ser allt ifrån bilar, cyklar, till katalysatorer. Det har varit fri lejd från Sverige tidigare, säger Oscar Lindvall.

Ny befogenhet

Men det är inte bara antalet bilstölder som minskat. Även stölder av reservdelar som airbagar, navigationssystem och strålkastare har minskat. Under det första halvåret 2022 minskade antalet reservdelsstölder med närmare 21 procent.

Under förra året fick Tullverket även nya befogenheter att kontrollera fordon. Vilket gjorde att de nu kan hålla kvar personer tills polisen tar över. Något som Tullverket menar har påverkat deras arbete.

– Befogenheter är en bra lösning som gör att vi nu kan ingripa och hålla kvar personerna tills polisen kommer. På så sätt är det bra. Vårt uppdrag har dock inte ändrats. Men vi behöver bli fler så att vi kan göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall.

Fakta: Efterlysta personbilar per polisregion den 1 januari – 30 juni 2022

Stockholm 769

Syd 656

Väst 513

Mitt 285

Öst 278

Bergslagen 203

Nord 197

Källa: Larmtjänst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!