Fem rymde från anstalt – tre hittade

Fem män avvek från anstalten Skenäs utanför Norrköping under lördagskvällen. Tre av dem har hittats ett dygn senare. Två saknas fortfarande och är efterlysta av polisen.

Den öppna klass 3-anstalten Skenäs utanför Norrköping. Arkivbild

Den öppna klass 3-anstalten Skenäs utanför Norrköping. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes2023-07-30 11:56

Det var sent på lördagskvällen som polisen fick in ett larm om att fem personer, samtliga män i åldrarna 25–40, avvikit från Skenäs anstalt.

De intagna avvek i samband med en samling där det görs utandningsprov för att kontrollera att alla är nyktra.

– Man antar att de hade druckit alkohol – och det är inte tillåtet – eftersom de avvek innan utandningskontrollen, säger Robert Gustafsson på polisen.

Personerna tog sig sedan ut genom en branddörr.

Tre återfunna

Under söndagsmorgonen hittades en av dem av personal medan övriga efterlystes, berättar Kriminalvårdens pressekreterare Monica Bergström till TT.

Senare återfanns ytterligare två av männen.

– Två andra har anträffats av polis. De är tillbaka i förvar, säger Monica Bergström på kvällen.

Anstalten är en klass 3-anstalt, så kallad öppen anstalt, där direkta rymningshinder saknas.

– Den har lägst grad av säkerhetsklass och kontroll. Här kan man välja att lämna anstalten om man har ambitionen och viljan. Du kan gå ut från din cell och du kan lämna området också, säger Joakim Righammar, säkerhetsansvarig på Kriminalvården.

På många klass 3-anstalter har de intagna i stället en fotboja som larmar till personalen om de olovligen lämnar ett område. Byggnaderna kan också ha skalskydd, som larmar om en intagen går ut när den inte ska, säger Righammar.

– På natten ska de vara på sina rum eller i en angränsade del. Men det finns inga fysiska hinder för dem att ta sig ut. För vår del handlar det mycket om att upptäcka avvikningar, även om vi inte kan förhindra dem.

Kortare straff

På klass 3-anstalt sitter bland annat personer som är dömda till kortare fängelsestraff, eller de som redan har avtjänat en stor del av sitt straff och som varit skötsamma.

Joakim Righammar berättar att de flesta som avviker från anstalter hittas.

– Den absoluta merparten påträffas. Antingen kommer de tillbaka självmant för att de känner att det inte var så kul att vara ute, eller så påträffas de av polis.

Anstalten Skenäs har 164 platser, och ligger på Vikbolandet cirka tre mil utanför Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!