– Vi har en hög vaccinationsvilja i Sverige och därför har vi också vetat att vi har goda förutsättningar för att vaccinera många, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR.
– Särskilt bra känns det att över 80 procent av de äldre över 65 år har fått två sprutor nu och är fullt vaccinerade, säger hon.
Vaccinationstakten har i princip ökat hela året ända fram till de två senaste veckorna, då cirka två tredjedelar så många vaccinerat sig som när takten var som högst.
– Vi märker ett lägre bokningstryck, det gör vi, säger Emma Spak.
Fruktad fjärde våg
Det kan i alla fall delvis bero på att det är sommar och semester och att restriktionerna lättats, tror Emma Spak. Studenter som har fått sin första spruta kanske tänker att de tar sin andra när de kommer tillbaka till studieorten i höst, till exempel.
– Det är svårare att få folk till vaccinationer när alla är ute och rör sig. Å andra sidan är det naturligt att ju fler vi vaccinerar, desto svårare blir det att nå de sista.
Fortsätter vaccineringen i samma takt så bör mellan 70 och 80 procent vara immuna i september-oktober, enligt Matti Sällberg som är vaccinforskare vid Karolinska institutet. Då bedömer han att flockimmunitet uppnåtts – det vill säga att sjukdomen får svårt att sprida sig eftersom så pass många är immuna.
Till hösten, när många börjar vara mycket inomhus igen och smittan generellt sprids lättare, skulle det i så fall innebära att den fruktade fjärde vågen får svårare att få fäste.
Kan inte utesluta nya varianter
Men Tom Britton, matematiker och professor i statistik vid Stockholms universitet, anser att det inte räcker. Minst 90 procent måste vaccineras, även barn över tio år, anser han.
– Om vi kommer upp till 70 procent före hösten så är det bra. Men jag menar att om man räknar på att vaccinerna inte skyddar till 100 procent, och på att den nya deltavarianten sprider sig snabbare, då behövs mer.
Drygt tio procent av alla svenskar över 16 år säger att de inte vill ta sprutorna eller att de ännu inte har bestämt sig, enligt Folkhälsomyndighetens senaste enkät.
– Det kan bli mycket svårt att nå upp till 90 procent. Och vi kan inte utesluta att det kommer nya, än mer smittsamma varianter än delta. Vi måste vara beredda att ta till nya restriktioner i så fall.