Flera IS-återvändare jobbar med barn och unga

Fritidsgårdar, förskolor och socialtjänsten. Det är några ställen där så kallade IS-återvändare nu jobbar, enligt en granskning av Expressen. Enligt skolminister Lotta Edholm har Sverige varit naivt.

En bild på en IS-karavan som släpptes på sociala medier 2014. Arkivbild.

En bild på en IS-karavan som släpptes på sociala medier 2014. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Inrikes2023-10-19 08:04

Av 83 identifierade personer som återvänt från IS till Sverige jobbar en fjärdedel idag med barn, unga och utsatta. Det visar en granskning av Expressen.

Totalt har 21 av dem fått jobb som antingen barnskötare, ungdomsledare, lärare eller socialsekreterare. Det rör sig både om personer som har stridit för IS och levt i IS-kontrollerade områden.

"Borde inte få ske"

Något som skolminister Lotta Edholm reagerar skarpt på.

– Det är helt oacceptabelt att människor som är IS-terrorister arbetar i svenskt skolväsende, fritidsgårdar och liknande. Det borde inte få ske, säger hon till tidningen.

Enligt Lotta Edholm har det svenska samhället varit för naivt.

Totalt har Expressen identifierat 24 personer som fått arbete hos offentliga arbetsgivare. Det trots att säkerhetspolisen vid flera tillfällen har varnat för att återvändare kan bidra till radikalisering och ägna sig åt rekrytering i Sverige.

Vill inte prata om det

Flera personer i granskningen har fått sina jobb kort efter att de kommit tillbaka från livet med IS och andra radikala islamistiska grupper.

Tidningen intervjuar bland annat en man som fått jobb som socialsekreterare i en Stockholmsförort, som inte vill prata om sin tid med IS.

– Jag vill bara fokusera på mitt liv. Det har gått bra för mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!