Förrymda apor omskrivs i hela världen

Tragedin med de förrymda och ihjälskjutna aporna i Furuvik har plockats upp av medier världen över. Nyheten har dykt upp i europeisk och amerikansk press - men även i Peru och Australien.

Händelsen med den förrymda aporna har blivit en världsnyhet och omskrivits i flera medier runt om i världen. Arkivbild.

Händelsen med den förrymda aporna har blivit en världsnyhet och omskrivits i flera medier runt om i världen. Arkivbild.

Foto: Roald, Berit

Nyheter2022-12-17 10:08

Artiklarna i de internationella medierna handlar både om apornas död och om hur händelsen väcker ilska i Sverige.

Under onsdagen rymde fem schimpanser från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Händelsen fick direkt stor spridning i Sverige, men kort därefter började även nyheten poppa upp på utländska sajter.

Bara några timmar efter händelsen skrev brittiska the Guardian : "Tre schimpanser skjutna till döds efter flykt från svenskt zoo".

Dagen efter skrev ABC News Australia text på samma tema: "Tre schimpanser ihjälskjutna på Sveriges Furuviks djurpark – personal arbetar med att fånga ytterligare tre djur på rymmen".

Även den amerikanska tidningen Washington Post samt den brittiska tidningen The Daily Mail skrev om händelsen.

Men dramatiken har också plockats upp av medier i till exempel Brasilien, Peru och Indien.

I samband med rymningen sköts fyra schimpanser med skarp ammunition. Fyra har bekräftats döda, varav två – Linda och Torsten – sköts ute i parken. Schimpansen Santino har bekräftats död och även Manda befaras var död, efter att hon skadesköts under rymningen. Även apan Selma är träffad av skotten och är allvarligt skadad.

Fokus har de senaste dygnen gått från att rapportera om händelsen till att berätta om reaktionerna som väckts efter skjutningarna. Senast under fredagen skrev BBC : "Ilska över skjutning av schimpanser i djurparksflykt". Under natten har även den danska Nyhetsbyrån Ritzau rapporterat om ilskan och kritiken som väckts mot Furuviksparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!