Högsta domstolen tar upp fall mot gängkriminell

Högsta domstolen kommer att pröva ett fall där en 27-årig gängkriminell av hovrätten dömts till vistelseförbud, skriver Upsala Nya Tidning.

Högsta Domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Högsta Domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Inrikes2022-09-16 14:18

Högsta domstolen kommer att pröva ett fall där en 27-årig gängkriminell av hovrätten dömts till vistelseförbud, skriver Upsala Nya Tidning. Mannen, som är bosatt i Uppsala, blev villkorligt frigiven från sitt fängelsestraff i maj men fick därefter vistelseförbud i Gävle och Uppsala av Kriminalvården.

Fallet överklagades. Men efter att Svea hovrätt slagit fast Kriminalvårdens beslut överklagade 27-åringen och hans advokat till HD, som nu tar upp fallet.

Syftet med vistelseförbud är främst att hindra medlemmar i kriminella nätverk att återknyta kontakten med gamla vänner i den kriminella miljön. Men 27-åringen menar att hans möjligheter att starta om med ett normalt liv med jobb och bostad omöjliggörs av förbudet.

– När jag kom ut kunde jag bo hos en släkting i Uppsala och ha kontakt med boendeenheten här. Nu vet jag inte hur jag ska lösa min situation, sade han till UNT tidigare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!