Hovet: Planen för jubileumsfirande oförändrad

Efter att Säpo beslutade att höja terrorhotnivån från 3 till 4 meddelar hovet att arbetet med kungens jubileumsfirande fortsätter som planerat – och att säkerhetsarbetet redan finns där.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, säger till TT att säkerhetsarbetet kring kungafamiljen inte påverkas av den höjda terrorhotnivån. Arkivbild.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, säger till TT att säkerhetsarbetet kring kungafamiljen inte påverkas av den höjda terrorhotnivån. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes2023-08-18 17:28

I ett skriftligt svar till TT skriver Margareta Thorgren, informationschef för Kungliga Hovstaterna, att hovet har en säkerhetsorganisation på plats som hanterar säkerheten för kungafamiljen tillsammans med bland annat Säkerhetspolisen (Säpo) och polisen.

Säkerhetsarbetet är ständigt pågående men hovet avböjer att kommentera vilka åtgärder som vidtas efter beslutet under torsdagen, men skriver att säkerhetshöjningen finns med i planeringen.

Även arbetet med redan planerade arrangemang – till exempel firandet av kungens 50 år på tronen, då kungen och drottningen bland annat ska färdas i kortege genom Stockholm – är oförändrat.

"Vi har förtroende för säkerhetsarbetet och det som vidtas utifrån den värld vi lever i", skriver Margareta Thorgren i sitt svar och förtydligar sedan per telefon.

– Vi lever i den här världen och då får man anpassa olika saker. Det tror jag att man fick upp ögonen för när dådet på Drottninggatan skedde, sedan dess ser man saker på ett annorlunda sätt, förklarar hon.

TT: Påverkas arrangemang med inbjudna gäster till kungahuset?

– Nej, den här förändringen som kom i veckan påverkar inte direkt programplaneringen när det gäller gästerna, därför att vi har redan innan har en god säkerhet och arbetar efter det, säger Margareta Thorgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!