Jorden trycktes in på Burger King – fortsatt fara

Det avspärrade området runt jordskredet är fortfarande farligt. Kravallstaket har satts upp för att hålla obehöriga borta. Mitt i det drabbade området ligger Burger King, som helt kollapsat.
–Det är en helt otrolig tur i oturen att det hände på natten, säger SGI:s HannaSofie Pedersen.

Jordmassor trycktes in på Burger King i samband med skredet. Restaurangen var stängd.

Jordmassor trycktes in på Burger King i samband med skredet. Restaurangen var stängd.

Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes2023-09-24 10:18

Kravallstaket och avspärrningsband från polisen spärrar av ett stort område runt skredet utanför Stenungsund. Förhoppningen är att det ska hålla borta nyfikna.

– Det är bekymmersamt att många försöker ta sig innanför avspärrningarna. Det kan vara farligt att röra sig där inne, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI).

Risken inte över

SGI har personal på plats som stöttar räddningstjänsten med expertkunskap om skred och geoteknik.

– Vi tittar på saker som hur stort det avspärrade området ska vara, var räddningstjänstpersonal ska ta sig in, vilka säkra delar det finns och var man har fast mark, säger HannaSofie Pedersen.

Än är inte risken för nya skred över. Men det kommer med största sannolikhet i så fall röra sig om mindre varianter.

– Avspärrningarna är tilltagna så att det också täcker in om det kommer mindre skred. Det brukar inte vara så dramatiskt, säger HannaSofie Pedersen.

TT: Hur farligt är det för dem som jobbar på platsen?

– Det finns delar av området där de kan vistas och andra delar där de inte kan det. Området på vägen ska de inte vistas på i dagsläget, där vill vi först säkerställa hur jorden ser ut i närområdet.

TT: Hur har det gått med byggnaderna på området?

– Taket har fallit in på någon byggnad och en annan har flutit med i leran. Men de ligger inte helt begravda i lera. I hamburgerrestaurangen har det tryckts in jordmassor på baksidan. Det är en helt otrolig tur i oturen att det hände på natten.

Inte ovanligt mycket regn

Det återstår fortfarande mycket arbete för att få fram alla detaljer kring skredet. Men enligt HannaSofie Pedersen går det rätt tydligt att se att det har startat i de östra delarna av området.

– Sedan har det tryckt fram massor västerut. Det kan man också se tydligt på bilderna. I de östra delarna finns det en byggarbetsplats och lutningen går också åt det hållet. Det finns även ett litet vattendrag där, Norumsån, säger hon.

Det regnade vid tiden för skredet, något som ökar risken för skred, men enligt SMHI har det inte kommit ovanligt stora mängder regn.

– Under hela september har den närmaste mätstationen i Röra strand totalt fått 89 millimeter. Det brukar komma runt 80 millimeter i september, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

De största mängderna kom den 18-19 september, det vill säga måndag till tisdag. Då regnade det omkring 50 millimeter.

– Det är inga anmärkningsvärda mängder, men om man ser till hela sommaren så var det väldigt blött i framförallt juli men även augusti kom det mycket regn, säger hon.

Fakta: Kvicklera

Kvickleror finns framför allt i Västsverige. De är normalt sett relativt stabila, men kan bli mycket lösa om de utsätts för vibrationer eller ökad belastning.

Flera av de stora skred som skett i Västsverige är av kvickleretyp.

När leran förlorar sin stabilitet hamnar den i ett flytande tillstånd och den sammanhållande kraften mellan lerpartiklarna går förlorad. Det här kan leda till stora skred.

Kvickleran förekommer i Skandinavien, Nordamerika och Ryssland där de avsatts i anslutning till de stora inlandsisarna. Områden med höga salthalter är mest utsatta.

Stora delar av Västsverige består av områden med stora förutsättningar för kvicklera, det gäller hela vägen från norra Halland, upp längs hela Västkusten, Vänernområdet och stora delar av Dalsland och Värmland .

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!