"Vi förstår att Sverige vidtar nödvändiga förebyggande och kontrollåtgärder, men motsätter oss åtgärder som diskriminerar specifika grupper", skriver ambassaden i mejlet.
Från med med lördag krävs negativt covidtest för resenärer som reser in i Sverige från Kina. Det tillfälliga kravet gäller tre veckor framåt och innefattar vuxna och barn över tolv år.
Svenska medborgare och EU-medborgare undantas, liksom personer med uppehållstillstånd i Sverige eller varaktig bosättning i EU. Enligt Kinas ambassad tar restriktionerna dock "enbart sikte på kinesiska medborgare".
Restriktionerna, skriver man, "saknar inte bara vetenskapligt stöd, men är inte heller hjälpsamma för att minska smittspridningen".
"Vi motsätter oss bestämt dessa åtgärder och ber svenska myndigheter att korrigera dessa felaktiga åtgärder", avslutar ambassaden sitt mejl.
Stor smittspridning
Syftet med inresekravet är enligt regeringen att fördröja eventuella nya farligare virusvarianter som kan tänkas uppstå i Kina. Samtidigt betonar Folkhälsomyndigheten att sannolikheten är liten att så sker och att inresekraven är en försiktighetsåtgärd.
I Kina har antalet covidsmittade ökat lavinartat sedan den hårda nolltoleransstrategin övergavs nyligen. Enligt läkare som citeras av statliga medier kan så många som 70 procent av mångmiljonstaden Shanghais invånare ha smittats under den senaste vågen.
Under onsdagen uppmanade EU:s krishanteringsmekanism IPCR medlemsländerna att börja covidtesta inkommande resenärer från Kina. En rad länder har redan infört inresekrav, däribland USA, Frankrike och Japan.
Kina fördömer
Kina har i starka ordalag fördömt omvärldens krav på covidtester för resenärer från Kina.
– Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, på tisdagen.
Hon tillade också att Kina kan "vidta motåtgärder".
Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat Kina att dela data om covidfall i realtid, och också erbjudit experthjälp för att tackla det senaste utbrottet.
Många ifrågasätter Kinas officiella uppgifter eftersom smittotalen, och framför allt dödstalen, är låga trots rapporter om att sjukhus i landet är överfyllda.
Kina har i nära tre års tid ställt krav på karantän för inresande i landet. Karantänskravet lyfts den 8 januari.