– Problematiken är att det är lätt att fatta beslut, men hur ska man implementera detta? Det blir svårt för oss, säger Mahmoud Khalfi, imam och talesperson vid Stockholms moské.
Moskén har arbetat hårt för att deras medlemmar ska lyssna på råden från Folkhälsomyndigheten och vaccinera sig. De har samarbetat med myndigheterna för att få ut information, säger Mamoud Khalfi, men de har få anställda och det kan därför bli svårt att införa de nya reglerna.
De innebär att offentliga sammankomster med fler än 100 besökare inomhus antingen måste kontrollera covidpass eller följa regler om restriktioner (som ännu inte är framtagna av FHM).
"Det är nödvändigt"
Stockholms moské har 1 200–1 500 besökare varje fredag.
– Och vi har temadagar och temahelger då det kommer fler än hundra personer till moskén, säger Mahmoud Khalfi.
Mahmoud Khalfi trycker på vikten för människor att få besöka religiösa platser, och att det blir svårt för dem att få fram personal för att kontrollera covidpass.
– Att gå till religiösa platser är den del av människans behov, många av dem har ingen annan stans att träffas, pensionärer, barn och så vidare. Det går till moskén för att träffas och ha någon aktivitet, det är nödvändigt.
Han efterfrågar stöd från samhället för att kunna införa covidpass.
– Till exempel att man anlitar vakter på stora evenemang, att man kan anmäla detta i förväg och få stöd för detta. För vår del skulle det behövas på fredagsböner vid inpassering. Det blir jättesvårt för moskéer att på egen hand implementera de här restriktionerna.
Jackelén: Ingen flexibilitet
Sveriges kristna råd reagerar starkt mot de planerade inskränkningarna. I ett pressmeddelande skriver rådet att kyrkorna har förståelse för behovet av smittskyddsåtgärder men att verksamheten skiljer sig från allmänna sammankomster såsom konserter, teater och idrott. "En individuell kontroll av gudstjänstbesökare står i strid med kyrkornas grundläggande förhållningssätt till gudstjänst."
Rådet hänvisar till digitaliseringsminister Anders Ygeman som vid ett möte med regeringen i maj ska ha försäkrat kyrkorna om att det inte skulle behövas vaccinationsbevis vid gudstjänster eller andra religiösa sammankomster.
"Trossamfunden är inte längre beredda att ta konsekvenserna av de inkonsekventa regler som har gällt under pandemin. Trossamfunden har under hela pandemin agerat ansvarsfullt och genomfört verksamhet på smittsäkert sätt. Vi hade önskat ett större förtroende och mer flexibilitet från regeringen och Folkhälsomyndigheten", säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén i pressmeddelandet.
SST har kritiserat covidpass
Införandet av covidpass kan innebära inskränkningar i religionsfriheten för samfund med små lokaler eller många medlemmar, enligt Myndigheten för stöd till trossamfund (SST).
För de arrangörer som inte inför covidpass kan hårdare restriktioner bli aktuellt, till exempel begränsning av antalet personer per kvadratmeter, enligt FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
– Med den ventilen tror inte jag att det är så problematiskt. De moskéer och kyrkor som inte är så stora kan leva upp till det utan att behöva kräva covidpass. Och jag tror att den här ventilen har kommit till för trossamfunden, säger Isak Reichel, direktör för SST.
Myndigheten till stöd för trossamfund har tidigare kritiserat förslaget om covidpass. I slutet på september skrev myndigheten att covidpass inskränker religionsfriheten på två punkter. Det första är att anonymitet är viktigt för religionsfriheten. Det andra är att individer som av något skäl inte kan uppvisa covidpass riskerar att utestängas.
– Smittskyddsåtgärderna är viktiga, men man måste ta religionsfriheten i beaktande, säger Isak Reichel.