Nu är det drygt ett decennium sedan amerikanska forskare för allra första gången såg ett samband mellan fästingbett och köttallergi.
Några år senare kom en svensk forskargrupp fram till att kolhydraten alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal – det som kan ge upphov till födoämnesallergin.
Reaktioner som nässelutslag, magproblem eller en allergisk chock kan uppstå av allergin. Alfa-gal finns i kött från nöt, gris, lamm, vilt och andra däggdjur men även i mejeriprodukter och gelatin.
Ett stort mörkertal
I studier kring köttallergi i Stockholmsområdet har 300 personer fått diagnosen.
Enligt Marianne Van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, rör det sig säkert om flera hundratal runt om i landet. Däremot kan mörkertalet vara stort, eftersom allergin är okänd för allmänheten och dessutom kan symptomen komma långt efter att man blivit fästingbiten.
Så var fallet för Malin Lundén Schmid som tror att hon haft köttallergi sedan en lång tid tillbaka med allergiska reaktioner, men hon fick allergin bekräftad 2014.
Malin Lundén Schmid är ordförande i köttallergiföreningen. Hon säger att det oftast är nu på hösten som det brukar komma ett tillskott av medlemmar.
Om man har varit ute i skog och mark under sommaren och får ett fästingbett kan symptomen visa sig först på hösten – eller långt senare.
– Fästingars utbredning ökar och även längre norrut, så det är klart att det (köttallergi) ökar, säger hon.
Känslig mot os och ost
Liza Jarlås har också drabbats av köttallergi. 2016 blev hon fästingbiten och fick även borrelia. Två år senare åt hon en köttgryta till middag och fick en kraftig reaktion.
– När jag vaknade var jag helt täckt med utslag från huvud till fötterna, fick hjärtklappning, andningspåverkan och mådde väldigt dåligt.
Hon är inte bara känslig mot kött utan också andra produkter som mjölk och ost. Även annat som man kanske först inte tänker på.
– Jag tål till exempel inte vissa produkter som tvål, diskmedel och tvättmedel, där vissa har restprodukter från köttindustrin som glycerol.
Malin Lundén Schmid kan reagera på os från kött.
– Jag har suttit på restaurang och varit tvungen att gå därifrån efter någon timme för att det inte har funkat. Men det har inte hänt mer än två, tre gånger.
Vill sprida vetskapen
Enligt Liza Jarlås och Malin Lundén Schmid är vetskapen om fästingbett och köttallergi fortfarande inte utbredd bland varken vården eller allmänheten.
Samtidigt ökar antalet medlemmar för varje dag som går i Facebookgruppen för köttallergiker och i föreningen.
– Många får gå lång tid utan diagnos. Vi vill att allergin ska bli mer känd bland allmänheten och i vården så att man snabbare kan få sin diagnos, säger Lundén Schmid.
– Har man haft fästingbett och får allergiska reaktioner som är oförklarliga tycker jag att man ska gå och testa sig för det är ett sådant lidande och påverkar hela kroppens system, säger Liza Jarlås.