Nobelpristagare: Fällde några tårar

Årets Nobelpristagare i kemi går till Benjamin List (Tyskland) och David W.C. MacMillan (USA). När de fick beskedet hade de svårt att tro att det var sant.

De båda forskarnas upptäckt har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare, enligt Kungliga vetenskapsakademien (KVA).

De båda forskarnas upptäckt har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare, enligt Kungliga vetenskapsakademien (KVA).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Inrikes2021-10-06 13:31

Pristagaren David W.C. MacMillan nås på telefon tidig morgon på den amerikanska östkusten.

MacMillan berättar att han precis har fått beskedet. Först hörde några personer av sig på telefon men då kunde han inte tro att det var sant.

Sedan fick han syn på New York Times förstasida och först då sjönk det in.

– Jag ringde min syster i Skottland och vi fällde några tårar, säger MacMillan, till TT.

TT: Vad betyder detta för er och er forskning?

– Det håller fortfarande på att sjunka in men vi är otroligt stolta. Det känns som ett betydelsefullt erkännande, säger MacMillan.

Fira på skotskt vis

På frågan om hur skotskfödde MacMillan ska fira svarar han:

– Massor med alkohol, det är så man traditionellt firar i Skottland.

MacMillan säger att det är tråkigt att det inte blir någon Nobelfest detta år men när det finns möjlighet kommer han och familjen att besöka Stockholm och fira ändå.

– Jag älskar Sverige och Stockholm. Jag har många kollegor där och det är en av mina favoritplatser i världen, säger han till TT.

På semester

Den andre pristagaren, Benjamin List, är på semester med sin familj, när han nås av beskedet, berättar han i en intervju under presskonferensen på Vetenskapsakademien.

– Det är svårt att förklara, men det var ett väldigt speciellt ögonblick som jag sent kommer glömma, säger han om samtalet från Kungliga vetenskapsakademien.

List hade som MacMillan svårt att tro att det var sant.

– Jag trodde att någon skojade med mig. Jag satt och åt frukost med min fru, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!