Polisen bedriver särskilda operationer och satsningar på såväl regional som nationell nivå för att få bukt med den omfattande våldsvågen.
Hampus Nygård, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (NOA), säger att det kommer att ta många år innan vi kan se en vändande utveckling.
– Brottsligheten är systemhotande, organiserad och angriper hela vårt samhälle, säger han på en pressträff på måndag förmiddag.
– Det är hänsynslösa individer som utnyttjar unga personer att begå grova brott och ta straffen. Det sker i en omfattning som vi inte har sett tidigare.
14-åringar med automatkarbiner
Erik Widstrand, biträdande regionpolischef i Stockholm, säger att man ser oroväckande många unga som begår brott.
– Vi ser 11-åringar som fått mobiler från narkotikaförsäljare. 15-åringar hämtas från fotbollsträningar för att skjuta någon. Vi ser 14-åringar med automatkarbiner de knappt orkar bära.
I en kraftsamling för att få stopp på gängskjutningarna och sprängningarna inleddes i mars den särskilda händelsen Frank i Stockholm.
– Vi har lyckats avvärja ett 40-tal våldsdåd sedan dess, säger Widstrand.
Han ser också en positiv förändring gällande att allmänheten och föräldrar som är oroliga för sina barn tar kontakt med polisen.
– Vi ser en ökning på båda de här områdena.
"Bättre lägesbild"
Han tillägger att i nuläget sitter 440 personer häktade i regionen, vilket Erik Widstrand beskriver som en "väldigt hög siffra".
– Vi har robusta utredningsmöjligheter nu och uppklarningsgraden kommer bli större än tidigare, säger chefsåklagare Eva Thunegård som också medverkar också på pressträffen.
– Vi har bättre lägesbild över brottsligheten nu. Vi kan dela information mellan myndigheter i en större omfattning än tidigare.