Förra året toppade coronapandemin svensk medierapportering, samt präglades av stökig inrikespolitik. Dåvarande statsminister Löfven blev årets mest omskrivna person. Mindre fixering låg på amerikansk politik och USA:s före detta president Donald Trump, som varit klar etta i flera år.
I år har blickarna vridits österut, mot Ukrainakriget och en annan man – Rysslands president Vladimir Putin, visar Retrievers årliga mediemätning som är framtagen i samarbete med TT.
– Det är inte bara artiklar om Ukrainakriget som Putin förekommer i. Han har påverkat stora delar av världen i år, både världsekonomin och energikrisen, säger Sofia Cottman, medieanalytiker på Retriever.
Bara begreppet "putinpriser" har återfunnits i över tusen artiklar.
Trump rasar
I årets mätning tar förra statsministern Magdalena Andersson (S) andra plats med medial topp i maj och Natoansökan. Efter henne kommer Ulf Kristersson (M), som fick ett uppsving när han valdes till statsminister.
Faller gör Donald Trump. Från att ha toppat svenska medier under sina fyra år vid makten hamnar han nu på en sjätte plats, efter sin efterträdare, Joe Biden.
Zlatan Ibrahimovic fortsätter skapa rubriker trots långt skadeuppehåll och hamnar på trettonde plats. I följd därefter placerar sig Storbritanniens drottning Elizabeth II som gick bort efter 70 år på tronen. Och storägaren av Tesla, Elon Musk, som i höstas köpte Twitter.
Iranskan Mahsa Zhina Amini hade aldrig synts i svenska medier före sin död i september, en händelse som blev startskottet till de intensiva och fortfarande pågående protesterna i Iran.
Mest omskrivna nyhet
Årets mest omskrivna nyhet är kriget i Ukraina.
– Pandemin slog alla rekord, men Ukrainakriget tillhör en av de mest intensiva rapporteringarna i svensk mediehistoria, och kommer på en god tvåa. Egentligen är det inte en nyhet utan ett tema. Före pandemin såg vi inte de här volymerna för större frågor, säger Sofia Cottman.
Därutöver har Natofrågan fått stort utrymme, liksom energipriser.
Årets raketer blir Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som försvarade sitt land och kungskobran Sir Väs som rymde från Skansen i Stockholm.
Innan Ryssland invaderade Ukraina kände få svenskar till Zelenskyj. I år fick han nästan lika mycket utrymme som Ulf Kristersson.
Sir Väs gjorde en raketresa på hösten. Att en kungskobra toppade medierna är enligt Sofia Cottman medielogik.
– Det var både kul, lite farligt och en allmän angelägenhet. Och mitt i krig och lågkonjunktur var det väl lite tacksamt att följa.