Svensk militär i eldstrid i Mali

I ett rutinuppdrag på onsdagskvällen besköts svenska soldater i Mali. Enligt Försvarsmakten ska ingen ha skadats i striderna.

Foto: Björn Hellström

Inrikes2021-07-01 16:53

– De besköts med finkalibriga vapen där uppsåtet var att döda, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

De svenska soldaterna som besköts tillhör Försvarsmaktens elitstyrka: Sveriges allra främsta militärer. De ingår i den franskledda Task Force Takuba som bekämpar jihadister lojala med IS eller al-Qaida.

Enligt Försvarsmakten finns inga uppgifter om vilken grupp angriparna tillhörde. Hur många svenskar som besköts kommer inte heller att kommuniceras, styrkan omges av extremt hög sekretess.

– Det jag kan säga är att det var en svensk patrull på spaningsuppdrag.

Sverige har just nu, enligt Försvarsmakten, omkring 400 militärer på plats i Mali, varav 150 ingår i Task Force Takuba. Senast svenska soldater attackerades i Mali var i samband med att en vägbomb detonerade i april. Då skadades tre lindrigt.

– Det här händer med jämna mellanrum. Mali är en farlig plats. Och det är ett farligt uppdrag som vi har tränat för, säger Fagerstedt.

Sveriges insats i Mali har den senaste tiden ifrågasatts, särskilt efter Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande om att Barkhane-operationen, som Task Force Takuba är en del av, ska omformas till en internationell insats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!