Flera moskéer i Sverige kräver att vuxna kvinnor som vill gifta sig enligt islam har en manlig förmyndare, skriver Expressen. Tidningen har kontaktat flera moskéer, och en arabisktalande kvinna har frågat moskéerna om kraven på förmyndare vid vigseln.
Kartläggningen visar även att samfund som fått vigselrätt från Kammarkollegiet tillämpar kravet på en förmyndare, en så kallad wali. Det ska vara en far, en bror eller någon annan manlig nära släkting.
Wali-krav inte med i vigselrätten
Expressen har talat med Jan Sterner på Kammarkollegiet, som uppger att inget islamiskt samfund har begärt att få tillämpa wali-kravet när de ansökt om vigselrätt, och att detta inte heller finns med i någon godkänd vigselordning.
– Så ska det inte gå till. Ingen som tillhör ett samfund ska vara förordnad av länsstyrelsen. Det är viktigt att man håller isär detta, säger Jan Sterner, som säger att de nu se över hur reglerna efterlevs.
Khaled Nasser Al-Awad från Västeråsförsamlingen menar att par även kan gifta sig borgerligt via församlingen.
– Om man vill gifta sig borgerligt kan vi ordna det ändå. Men vill man gifta sig i moskén ska kvinnan ha en wali, säger han till Expressen.
Kravet på wali måste uppfyllas för att äktenskapet ska kunna registreras i muslimska länder, enligt Khaled Nasser Al-Awad.
Expressen hänvisar också till sajten islam.nu, där det i en inspelad föreläsning om ”Det lyckade äktenskapet” sägs att kvinnan ska ha en förmyndare.
Bäst för henne
"Vissa tycker att det låter gammalmodigt, speciellt i svenska ögon, att en kvinna måste ha en wali, att hennes far måste vara där och godkänna. Men det handlar bara om att förse kvinnan med vad som är bäst för henne", säger föreläsaren Abdulwadod Frank i den inspelade föreläsningen.