Tid och matlåda präglar kristidens nyårslöften

Om mobil-hyfs, att inte köpa kläder på ett år och flygstopp tidigare varit svenskarnas hetare nyårslöften, borde årets löften kretsa kring att spara pengar och tid. Det tror Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

Att med matlåda till jobbet kan vara ett av kristidens populära nyårslöften. Arkivbild

Att med matlåda till jobbet kan vara ett av kristidens populära nyårslöften. Arkivbild

Foto: Reine Hefvelin/TT

Inrikes2022-12-31 08:36

– Man kanske sätter sitt liv i perspektiv när man upplever krig och kriser, särskilt nu med Ukraina, och blir mindre egoistisk och mer benägen att hjälpa andra, säger han.

Men generellt tror Per Carlbring att temat "spara pengar" kommer att återfinnas i många människors löften 2023. Han nämner några som troligtvis dyker upp: lova att ta med matlåda två gånger i veckan för att spara tid och pengar, göra saker för sitt självförverkligande som inte kostar så mycket, till exempel gå med i en förening och låna böcker på bibliotek.

Effektivt löfte

Trots en generell skämtsam jargong om nyårslöftet lyckas många att hålla det, enligt Carlbring.

– Jag tror att anledningen till att man väljer att ha det som ett nyårslöfte beror på en önskan att få till en beteendeförändring. Det är något man har funderat på en längre tid.

För ett par år sedan följde han och hans team drygt tusen människor som avgett nyårslöfte under ett år. Bäst gick det för dem som hade bestämt sig för att påbörja något; äta hälsosammare, börja träna, stressa mindre och ge vänner och familj mer tid. Svårare hade de som skulle sluta med något, exempelvis röka.

Studien landade i att 55 procent lyckades med sitt löfte.

– Mer än varannan person lyckades hålla sitt nyårslöfte. Det är riktigt bra.

Förbereda sig

Han underskattar emellertid inte svårigheten att få till en beteendeförändring och ger tips.

– Det är viktigt att förbereda sig inför sitt nyårslöfte -- sin förändring – i tid. Man ska gärna ha tänkt igenom det innan, så att det är ett mål som är attraktivt för en själv. Och berätta gärna för andra om ditt löfte, då får man ställas lite till svars, eller få pepp.

De första två månaderna brukar vara tuffast och upplevas som en uppförsbacke.

– Men när man stått ut drygt två månader blir det mer en ny vana än att man har kvar sin ovana.

Två ord som han skulle vilja få med som årets nyord är "ovanestäda", som enligt honom innebär att ta bort sådant som påminner om det dåliga beteendet, exempelvis ett askfat. Samt "nyvanemöblera", där man ställer fram sådant som påminner om den nya vanan, exempelvis hantlar och yogamatta.

Själv har Per Carlbring ännu inte bestämt sig för vad han ska ha för nyårslöfte inför 2023.

– Jag har inte kommit på något ännu. Jag vill också gärna hålla mina nyårslöften, säger han.

Per Carlbring är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.
Per Carlbring är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!