Tre svenska kvinnor och åtta barn har vid 9-tiden lokal tid förts ut ur Roj-lägret i Syrien, enligt uppgifter som Expressen har tagit del av.
Under dagen väntas kvinnorna och barnen påbörja resan tillbaka, först till norra Irak och därefter flygas hem till Sverige. De väntas enligt SVT landa på Arlanda i morgon eftermiddag. På flygplatsen kommer de att mötas av polis, socialtjänst och läkare.
En av kvinnorna ska vara från Västsverige, enligt Ekots uppgifter.
Uppgifterna om hur många svenska kvinnor som finns i lägren har varierat, men enligt Expressens uppgifter ska det nu finnas sju svenska kvinnor med barn kvar i lägret.
UD vill inte kommentera uppgifterna om att IS-kvinnorna nu återvänder.
"Vi kommenterar inte när och hur eventuella utvisningar kommer att ske", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.
UD skriver fortsatt att generellt sett, när det gäller utvisningar från lägren i nordöstra Syrien, är den typ av kontrollerade utvisningar som har skett tidigare att föredra säkerhetsmässigt.
"Därför arbetar vi för att utvisningarna kan äga rum på ett säkert och kontrollerat sätt och i enlighet med gängse internationell praxis. Detta är även viktigt med tanke på barnens utsatta situation", skriver UD.
Kvinnorna kommer att vara betalningsskyldiga för sina biljetter.
En tredjedel är kvinnor
I början av september utvisades tre svenska kvinnor från Roj-lägret i nordöstra Syrien, som kontrolleras av kurderna. Det var den första utvisningen av svenskar sedan kollapsen av IS kalifat.
Då väntade sig utrikesdepartementet att de återstående svenska kvinnorna också skulle utvisas av de kurdiska myndigheterna, troligtvis inom de närmaste månaderna.
Utrikesminister Ann Linde (S) sade då att svenska myndigheter hade beredskap för att ta emot fler återvändare under hösten. UD ska bistå dessa IS-kvinnor på samma sätt som de första återvändarna, sade Linde.
Utrikesdepartementet bistod kvinnorna med hemresan. De ordnade en planerad transport och IS-kvinnorna betalade flygbiljetterna själva.
Runt en tredjedel av de som reste från Sverige till IS var kvinnor.
Under det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare rest tillbaka till Sverige. Förundersökningar mot dessa personer om krigsbrott har inletts och lagts ned.
En 49-årig kvinna häktades bland annat för krigsbrott och för att i samförstånd med andra medverkat till att ett barn användes som en barnsoldat.
Mer radikaliserade
De utvisade IS-kvinnorna är sannolikt mer radikaliserade än de som har lämnat självmant, sade Marco Nilsson, expert på islamistisk radikalisering och verksam vid högskolan i Jönköping, till TT när de första kvinnorna utvisades.
Om personerna inte är avradikaliserade kan de bidra till lokala islamistiska miljöer efter att de har återvänt hem.
– Risken är stor att man fortsätter att isolera sig från resten av samhället i Sverige. Då ökar risken att man umgås med personer som antingen varit i Syrien tidigare eller som stöttat IS, och då förstärks idéerna igen. Kvinnorna för vidare idéer om jihad till sina barn, vänner och nära, vilket i längden är farligt, sade Marco Nilsson.