Varg dödade 30 får – beslut om skyddsjakt

En varg har dödat över 30 får som hittades på fredagen i ett område nära Mullsjö. –Jag bröt ihop och började gråta, säger lantbrukaren Malena Klasson till SVT Jönköping.Nu tas ett beslut om skyddsjakt.

Varg i Bjørneparken i Norge. Arkivbild

Varg i Bjørneparken i Norge. Arkivbild

Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Inrikes2023-07-21 11:07

Området ligger i ett vargrevir på gränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län. Nu tar länsstyrelsen i Västra Götaland ett snabbt beslut om skyddsjakt.

– Vi behöver få stopp på angreppen, säger Anita Bergstedt, enhetschef på länsstyrelsen, till P4 Jönköping.

Björn Klasson upptäckte de döda fåren på gården, som ligger mellan Mullsjö och Ulricehamn, under fredagsmorgonens dagliga djurrunda.

– Det ligger döda får överallt. De ligger i sjön, utkastade och utspridda överallt, säger Björn Klasson till Jönköpings-Posten.

Björn och Malena Klasson har hittat över 30 döda får. Stängsel omgav hagen, men ändå lyckades vargen ta sig in för att döda en tredjedel av parets fårflock. Nu ligger ärendet hos Länsstyrelsen som bekräftar att det är ett vargangrepp det handlar om.

– Det har skett i Brängenreviret, men vi vet inte om det är en varg från just det reviret som har gjort det, säger Jakob Göransson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Jönköpings län, till JP.

Paret är förskräckta och ledsna över händelsen.

– Man sköter sina djur dygnet runt, året om, och försöker se till att de har det bra. Och så blir det så här. De blir ihjäljagade, säger Björn Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!