– Den stora miljövinsten med att sortera ut material för återvinning ligger i om vi kan ersätta jungfruligt material. Att undvika produktionen av jungfruligt material är själva miljövinsten, säger Gustav Sandin Albertsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet som har jobbat med miljöbedömning av textilsorteringsanläggningen Siptex i Malmö.
De miljöproblem man kan undvika är bland annat de som är kopplade till bomullsodling – som vattenbrist, risk för övergödning och markanvändning, eller viskos där markanvändningen kopplad till skogsbruk.
De miljöproblem man kan undvika är bland annat de som är kopplade till bomullsodling – vattenbrist och risk för övergödning – eller till viskos, där markanvändningen är kopplad till skogsbruk.
Bättre slutprodukt
Siptex är världens första storskaliga automatiserade sorteringsanläggning och invigdes 2020. Med hjälp av nära-infrarött ljus och visuell spektroskopi kan maskinen sortera efter exakt vad tyget är gjort av.
En fördel som forskarna ser med storskalig och automatiserad sortering är att den leder till en bättre slutprodukt än manuell sortering.
– Poängen är att det vi får ut är renare och till lägre kostnad för att det sker storskaligt och automatiserat. Vi kan få ut material från insamlade kläder och får ett värde av det som vi inte har i dag.
Lokal råvara
En potentiell vinst med att ha en råvarukälla lokalt i Sverige, vilket en anläggning som Siptex möjliggör, är att även andra delar av produktionskedjan på sikt kan bli lokala eller regionala, förklarar Gustav Sandin Albertsson.
– Då finns det också möjligheter att påverka senare delar av produktionskedjan som står för ungefär 90 procent av klimatpåverkan.