Hon är årets konditor

Linda Dahl från Olofström kan numera titulera sig årets konditor. Med sina "kulinariska mästerverk" till bakverk kammade hon hem årets tävling som på fredagen avgjordes i Stockholmsmässan i Älvsjö.

Linda Dahl från Olofström är årets konditor 2023.

Linda Dahl från Olofström är årets konditor 2023.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bakverk2023-11-10 19:35

Tävlingens tema var "old school" och bestod i tre olika delmoment. De fyra finalisterna hade sju timmar på sig att skapa fyra tårtor, tolv éclarier (avlånga petit-choustänger) och tio kondisbitar.

Linda Dahls bidrag med smaker av bland annat svarta vinbär, krusbär, äpplen och punsch tilltalade juryn och beskrevs som "kulinariska mästerverk" när vinnarmotiveringen lästes upp.

"Vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror, och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser. Genom bakverken flödar en stark glöd och en djup förståelse för konditoryrkets kärna – en sann inspiration och en värdig vinnare.”, löd motiveringen vidare.

"Jag tror att mina smaker i kombination med min hantverksskicklighet var det som tog mig till guldet. Nu ser jag otroligt mycket fram emot att få bära titeln som årets konditor 2023", säger vinnaren själv i en kommentar.

Det var första gången Linda Dahl, som till vardags jobbar som konditor på Operakällaren i Stockholm, deltog i tävlingen. På andra plats kom Hampus Fors från Göteborg och på tredje Montadar Kanbar från Järfälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!