De som delar med sig av sin kunskap och erfarenhet är fyra bibliotekarier med örnkoll på ungas läsning och barn- och ungdomslitteratur: Heléne A Törnfeldt, Jonna Bruce, Jens Mattsson och Marcus Barbosa Ferreira.
De är eniga om att sommarläsning ska vara ett nöje. Men det är också viktigt för barn att läsa under sommarlovet:
– Annars tappar de sin läskondition och då ligger de så mycket back när de börjar skolan igen, förklarar Heléne A Törnfeldt.
Hur får jag barnen att vilja läsa böcker under sommarlovet?
Experterna: Läs själv! Läs högt!
– Det handlar om att hitta rätt bok till rätt läsare. Sommarläsningen måste vara lustfylld för att bli av. Föräldrar har i regel ingen jättebra koll, men de har ett bibliotek att vända sig till där de som jobbar faktiskt är experter, säger Jens Mattsson.
– Jag tror att det är viktigt att också du som är vuxen tar en paus för att läsa. Då visar du att läsning är viktigt. Det hänger jättemycket på hur vi som föräldrar beter oss. Barn gör inte som de vuxna säger, de gör som de vuxna gör, säger Marcus Barbosa Ferreira.
– Högläsning kommer ofta i skymundan, men det är faktiskt ett sätt att tillsammans vara med på äventyr. Det kan man göra varje kväll under sommarlovet. Det kan locka in barnen i böckernas värld på ett annat sätt än att bara ge dem en bok och säga "läs!", säger Heléne A Törnfeldt.
– Man kan högläsa även för barn i tonåren. Med lite äldre barn kan man också ha en familjebokcirkel – alla läser samma bok och pratar lite om den, säger Jonna Bruce.
– Sedan är så klart mutor aldrig fel. Skärmtid brukar vara det mest eftertraktade. Ingen föds ju till läsare, det är en lång och svår process med många distraktioner på vägen. För att nå målet är alla tricks tillåtna, säger Jens Mattsson.
Hur kan jag fortsätta att stötta i läsningen?
Experterna: Visa intresse. Bli stammis på biblioteket. Bunkra.
– Visa intresse för barnets läsning. Ställ frågor som "vad tror du kommer att hända framöver i boken?" eller "är boken lik någon annan bok du läst?", säger Jonna Bruce.
– Besök bibblan en gång i veckan. Det kan man göra även på semesterresan – du kan få lånekort i vilken kommun som helst. Åker ni ut till landet – bunkra upp med böcker. Var inte snål, utan ta med många böcker så att man kan välja efter humör, säger Marcus Barbosa Ferreira.
Spelar det någon roll vad barnen läser, eller är all läsning bra?
Experterna: Allt som skapar läslust är bra läsning.
– All läsning är lika bra. Låt barnen läsa serietidningar, serieböcker eller faktaböcker. Låt dem smaka på olika genrer, säger Jonna Bruce.
– Det spelar roll – det måste vara något barnet gillar. Sommarläsning är ju i de flesta fall bara ett sätt att bibehålla läsförmågan och då kan man högaktningsfullt strunta i att det ska vara "rätt" sorts böcker, så länge de läser, säger Jens Mattsson.
– Sommarläsning ska vara glädjefylld, det får inte bli för mycket skola, säger Marcus Barbosa Ferreira.
Spelar det någon roll om barnet läser på papper eller på skärm?
Experterna: Skärm är inte fel men papper har sina fördelar.
– Undersökningar har visat att text på papper, som tryckta läroböcker, fungerar lite bättre för instudering. Men vid skönlitterär läsning har man inte sett några nämnvärda skillnader. Fast man kan bli störd av mejl, sms och annat om man läser på mobilen och inte en läsplatta. Och för yngre barn kan det vara roligt att ha en bok att hålla i, för då syns det tydligare hur mycket man har läst, säger Heléne A Törnfeldt.
– Det är inte fel att läsa på skärm. Problemet med det är att det är så enkelt att göra något annat i stället, säger Jens Mattsson.