Barnomsorgens pengar gick till sprit och hyra

Ett barnomsorgsbolag köpte in whisky, bensin och smink för skattepengar. "Användes i verksamheten", påstår ägaren.

Skatteverket slår fast att bolaget inte hade rätten att använda bidrag till att betala de anställdas hyror. Arkivbild.

Skatteverket slår fast att bolaget inte hade rätten att använda bidrag till att betala de anställdas hyror. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Barnomsorg2022-04-24 10:00

Två barnomsorgsbolag i Malmö avslöjades med bidragsfusk under 2021, varpå deras verksamheter stoppades av kommunen. Avslöjandet gjordes av Sydsvenskan som nu utrett var delar av miljonbeloppen tog vägen.

Ett av bolagen som bedrev daghem i Malmö lade pengar på bland annat whisky, smink, lösgodis och iphones. Dessutom betalade både bolagsägaren och de anställdas hyra med pengarna. Restaurangbesök om helgerna, bensinnotan och finansiering av renoveringsprojekt i hemmet ingick också.

Bolagsägaren hävdar att allt som köpts in använts i barnomsorgen. En förklaring som ges är att omsorgen bedrivits hemma hos de anställda och att de därför använt pengarna till att betala hyrorna. Skatteverket slår dock fast att det inte är ett giltigt användningsområde får bidragspengarna. Hur alkoholen använts i omsorgen förblir dock osagt.

Sammanlagt hade bolaget fått 10 miljoner kronor i bidrag av kommunen. Bolaget tvingas nu betala arbetsgivaravgifter och skatteböter på omkring 780 000 kr. Ägare och anställda kommer även att behöva skatta för de förmåner de erhållit.

Under 2020 ertappades bolaget med att ha ljugit om hur många barn de tog hand om. Vissa av de inskrivna barnen existerade inte eller bodde utomlands. Därefter stängdes bolaget ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!