EU rustar för att vara bättre förberedd vid nästa pandemi med flera lager, varav ett i Kristinehamn i Värmland.
"Många har jobbat hårt sedan september förra året när uppdraget kom och nu är vi glada att kunna säga att lagret är redo att användas, säger Robert Wallén, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), enligt ett pressmeddelande.
Myndigheterna samverkar
MSB fick i september uppdraget att ansvara för samordningen av EU:s lagerhållning. Materiel ska placeras på nio lager runt om i Europa, förutom i Sverige även i Tyskland, Rumänien, Grekland, Belgien, Danmark, Ungern, Slovenien och Nederländerna.
I Sverige samverkar tre myndigheter för att upprätta lagret, som finansieras av EU. Socialstyrelsen sköter regelverk och rekommenderar volymer. MSB lagerhåller och distribuerar materielen samt ansvarar för dialogen med EU. Försvarets materielverk (FMV) kravställer materielen, skriver tekniska specifikationer och ansvarar för kvalitetssäkring och leveranskontroll.
"Vi har ett otroligt bra samarbete mellan myndigheterna och med leverantören. Det har gjort att vi fått ett väldigt bra flyt i arbetet med att få det här lagret på plats", säger Jens Benshof, chefsingenjör sjukvårdsmateriel vid FMV i ett pressmeddelande.
Fler ramavtal väntar
I början av juni kom en första leverans av ventilatorer till det svenska lagret.
"Vi har upphandlat den här sjukvårdsmaterielen på befintliga ramavtal, det gjorde att vi kunde få fram materielen så pass snabbt".
Efter sommaren ska lagret vara fyllt med allt materiel. Förutom ventilatorer ska där bland annat finnas olika typer av skyddsmasker, skyddsrockar och visir.
"Ett nytt ramavtal för ytterligare utrustning till rescEU-lagret ska också upphandlas", säger Jan Benshof.