Otäcka bilder från Kabuls flygplats visar människor som, i syfte att fly landet, ser ut att klänga sig fast i ett lyftande amerikanskt evakueringsplan för att i nästa stund falla mot en säker död. Bilderna tillsammans med minnet av tidigare talibanregimer har fått svenskarna att öppna sina plånböcker i solidaritet med landets befolkning.
– Vi såg en ökning redan förra veckan och bara de senaste tre dagarna har vi fått in långt över en miljon kronor, säger Niclas Ericsson vid Svenska Afghanistankommittén (SAK).
Fantastiskt engagemang
Gåvorna kommer in på många olika sätt, berättar han.
– Vi har inte möjlighet att i realtid sammanställa alla belopp. Det är tusentals personer som på olika vis skickat pengar. Därtill är det många som valt att bli medlemmar i SAK, vilket är väldigt glädjande för oss eftersom vi i grund och botten är en medlemsorganisation.
Engagemanget på nätet har varit märkbart. Såväl privatpersoner, kändisar, politiska ungdomsförbund och fackförbund har startat egna insamlingar eller uppmanat andra att skänka pengar till SAK.
– Stödet från svenska folket är fantastiskt fint.
Ericsson nämner journalisten och författaren Carina Bergfeldts uppmaning till sina Instagramföljare som fram till 16-tiden på tisdagen dragit in drygt 831 400 kronor.
Stödjer lokalbefolkningen
SAK har bedrivit biståndsarbete i landet i drygt 40 år och har därmed betydande erfarenhet av svåra situationer, inte minst från den senaste perioden med talibanstyre (1996–2001).
– Det innebär naturligtvis utmaningar och hinder, men det har inte varit omöjligt för oss tidigare. Vi kunde driva skolor för flickor under förra talibanregimen, och vi är ganska säkra på att vi kommer att klara det den här gången också.
Organisationen bedriver sin verksamhet i 17 av Afghanistans 34 provinser och har över 6 000 anställda i landet.
Eftersom pengarna går direkt till SAK i stället för via institutioner i Afghanistan riskerar inte medlen att hamna hos talibanerna, enligt Niclas Ericsson.
– Vår roll är att förklara att vi finns där för lokalbefolkningen för att tillgodose deras rättigheter till utbildning och hälsa. Hittills har det inte varit omöjligt att få gehör, även när talibanerna haft makten.