Nya Sidamiljoner för minskad världshunger

Nästan 200 miljoner människor har otillräckligt med mat och siffran stiger. Därför har biståndsmyndigheten Sida beslutat om ytterligare 375 miljoner kronor i humanitärt stöd till 14 länder.

Människor som flytt områden med torka har samlats i utkanten av Somalias huvudstad Mogadishu i februari.

Människor som flytt områden med torka har samlats i utkanten av Somalias huvudstad Mogadishu i februari.

Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Bistånd2022-06-16 20:37

"I krissituationer är det nästan alltid barnen som drabbas värst. Det är särskilt allvarligt när små barn drabbas av undernäring", skriver Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd, i ett pressmeddelande.

Minskad nederbörd, effekter av coronapandemin, stigande matpriser och svårigheter att importera mat till följd av Ukrainakriget uppges vara orsaker till världens matbrist. I dag har 193 miljoner människor svårt att få tag på tillräckligt med mat. Det är 40 miljoner fler än förra året.

Barnen drabbas värst

Enligt biståndsmyndigheten riskerar hälften av barnen under fem år att bli undernärda. Särskilt allvarligt är det i Somalia där den humanitära situationen har förvärrats de senare månaderna.

"Om inte det internationella samfundet fortsätter att ge och dessutom ökar stödet i landet kommer 7,1 miljoner människor drabbas", skriver Jakob Wernerman.

Tvingas lämna sina hem

Somalia har haft tre regnperioder utan tillräckligt med regn. Omkring 80 procent av landet har drabbats av extremtorka. Nu riskerar Somalia att genomgå en fjärde dålig regnperiod vilket skulle få förödande konsekvenser, uppger Sida.

Hundratusentals människor har lämnat sina hem. Den pågående situationen påminner om kriserna 2011 och 2017, enligt Sida. För ungefär tio år sedan dog 260 000 människor av svält på Afrika horn, men krisen 2017 kunde bromsas med hjälp av stöd från bland annat Sida.

I början av 2022 beslutade biståndsmyndigheten om 3,2 miljarder kronor till kampen mot 29 humanitära kriser i världen, och nu fördelas ytterligare 375 miljoner i stöd till 14 länder på grund av den förvärrade situationen i världen.

Fakta: Om biståndet

Sida ger stöd för att trygga livsmedelsförsörjningen med fokus på undernärda barn samt stöd som inkluderar hälsa, vatten, sanitet och hygien.

Krisdrabbade länder:

Afghanistan – 40 miljoner kronor

Burkina Faso – 15 miljoner

Etiopien – 30 miljoner

Jemen – 40 miljoner

Kamerun – 15 miljoner

Mali – 25 miljoner

Myanmar – 30 miljoner

Niger – 15 miljoner

Nigeria – 30 miljoner

Somalia – 20 miljoner

Sudan – 40 miljoner

Sydsudan – 30 miljoner

Syrien – 30 miljoner

Tchad – 15 miljoner

Stöden fördelas mellan organisationerna Action Against Hunger, Internationella Rödakorskommittén (ICRC), FN:s livsmedelsprogram (WFP), International Rescue Committee (IRC), Norska Flyktinghjälpen (NRC), FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och FN:s humanitära landfonder.

Källa: Sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!