I veckan kommer de första antagningsbeskeden till universitet och högskola. I år har 376 665 sökt utbildning till höstterminen, vilket är väsentligt färre sökande än under coronapandemin. Ändå verkar det bli tufft att få tag i studentbostad, åtminstone på vissa håll i landet.
I Stockholm fattas mellan 6 000 och 10 000 studentbostäder, uppger Stockholms studentbostäder, som beskriver bristen som "stor".
Boprövning
Kötiden för ett studentrum i korridor där man delar kök är ungefär ett och ett halvt år. Kötiden för ett rum med eget kök är cirka två år.
För att ha så många studentbostäder som möjligt tillgängliga inför terminsstarten gör Stockholms studentbostäder en särskild boprövning. Man kontrollerar då att alla som bor i en studentbostad studerar minst 15 högskolepoäng och är ansluten till en kår.
Boprövningen görs två gånger per år och frigör cirka 1 000 bostäder för studenter.
"Kan bli tuffare"
Heimstaden, som har studentbostäder i bland annat Linköping, Uppsala, Växjö, Umeå och Luleå, säger att man ännu inte vet exakt hur bostadssituationen för studenter ser ut.
– Men vi vet av tidigare erfarenhet att vi brukar ha ett högre söktryck i Umeå och Linköping. Där kan det bli lite tuffare, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
I Lund brukar antalet studenter som söker bostad ligga på lite drygt 2 000 personer. AF-bostäder har cirka 750 studentlägenheter att fördela i staden.
Lottar ut köplats
– I Lund har vi ett annorlunda förfarande. Man måste vara antagen till en utbildning innan man kan ställa sig i kö för studentbostad, säger Claes Hjortronsten, uthyrningschef på AF-bostäder i Lund.
Det betyder att studenterna inte kan ställa sig i kön förrän den 12 juli när antagningsbeskedet kommer.
– Den 15 juli lottar vi sedan ut köplatser till de antagna som registrerat sig i vår kö, säger Claes Hjortronsten.
Han säger att alla som vill få en studentbostad i Lund brukar få det.
– De senaste åren har alla studenter som vill ha en bostad i Lund fått det. Men det behöver inte nödvändigtvis vara hos just oss.