Larmet om branden i kolsyrefabriken i Gröndal vid Liljeholmen i södra Stockholm kom vid 23-tiden på fredagen.
Stora lågor slog upp ur byggnaden, som är en före detta industribyggnad av äldre typ.
– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand för att få möjlighet till utredningsåtgärder, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT vid 21-30-tiden på lördagen.
– Man har sett personer där utanför adressen enligt vår händelserapport, fortsätter han.
Området betraktas som brottsplats men Österling uppskattar att det kan ta tre till fyra dagar innan den är tillräckligt kall för att tekniker kan röra sig på platsen och göra en undersökning.
Redan på lördagsmorgonen meddelade polisen att förundersökning om mordbrand inletts, på grund av "omständigheter på platsen".
Röken spred sig
Under natten mot lördagen spred sig röken över stora delar av Stockholm och ett intensivt släckningsarbete pågick. Räddningstjänsten var på plats med 16 enheter, cirka 40–45 räddningstjänstpersonal. Även KBV (Kustbevakningen), Sjöräddningssällskapet, polis och ambulans hjälpte till i arbetet.
På lördagsmorgonen hade man fått kontroll på elden – men fabriken är förstörd.
– Det har varit en totalbrand och taket har rasat in, säger Jesper Westling vid Räddningscentralen Mitt.
Räddningstjänstens arbete har fortsatt hela lördagen och under kvällen har de en bil på plats för att kontrollera att elden inte ska sprida sig eller blossa upp igen.
– Vi gör inget aktivt arbete på plats, men bevakar och kommer att vara där hela natten, säger ledningsoperatör Henrik Jynnesjö till TT vid 21-tiden.
– Det är fortfarande rökutveckling på platsen och det är svårt att göra något åt det.
Anledningen till att räddningstjänsten inte längre använder vatten är att farliga ämnen går direkt ut i Mälaren med släckvattnet.
– Vi har länsar i vattnet för att samla in det förorenade vatten med oljor och sådant, men allt kan inte samlas där, säger Jynnesjö.
TT: Hur länge kan rökutvecklingen pågå?
– Jag vet inte, men låt säga upp till två dagar till.
"Hörde smäll"
Under stora delar av natten kunde lågor ses genom byggnadens övervåning. Det stod tidigt klart att den inte skulle kunna gå att rädda, och brandmännen lät den brinna under kontrollerade former, där man riktade fokus mot att skydda närliggande byggnader.
– Vi hörde en smäll först, sedan såg vi lågor komma upp senare. De låg högt över taket då på byggnaden och det var en otroligt kraftig brand, sade vittnet Erik Lindwall, som befann sig vid den närliggande Gröndals båtklubb.
Räddningsledaren gick ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där alla i närheten uppmanas att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av eventuellt giftig rök.
Varningsmeddelandet drogs tillbaka vid femtiden på morgonen.