"Positivt läge" i släckningen av skogsbranden

Skogsbranden vid Målarberget mellan Avesta och Norberg i Västmanland, är fortfarande inte under kontroll, men räddningschefen Mats Jansson är ändå positiv.
–Läget förbättras hela tiden, men vi är ödmjuka i det här och vill jobba vidare innan vi säger att branden är under kontroll, säger han vid 21-tiden på onsdagen.

Under onsdagen fortsätter myndigheter att bistå med sina resurser för att bekämpa branden.

Under onsdagen fortsätter myndigheter att bistå med sina resurser för att bekämpa branden.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Brand2023-06-28 07:38

Solen gassar i Karbenning där tankbilarna fyller på innan de återvänder in i skogen med vatten för släckningsarbetet. Att det brinner på tio hektar märks knappt. Himlen är blå och det känns bara en svag röklukt i luften.

Men skogen brinner och har gjort det sedan midsommar. Vädret är sämsta tänkbara, förklarar Mats Jansson som är räddningschef vid södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Det värsta

– Varmt och torrt med vind är det värsta. Vi vill ha vindstilla och att temperaturen sjunker, säger han och tillägger att det ser lovande ut framåt helgen.

Mats Jansson berättar att runt 40 personer jobbar inne i brandområdet. Branden har inte spridit sig utanför begränsningslinjerna från natten till onsdagen, men innanför dem finns det ställen där det brinner.

I nuläget hotar branden ingen bebyggelse och det är inte aktuellt med några evakueringar.

– I det här området finns inga byggnader. Avståndet till närmaste hus är 2,5–3 kilometer. Men det är cirka 700 meter till närmaste vindkraftverk, säger Mats Jansson.

Helikoptrar och flyg

När TT når Mats Jansson vid 21-tiden på onsdagen berättar han att de fyra flygplan som skopat upp vatten och sedan fällt det över brandområdet, just avslutat sina flygningar. Sex helikoptrar som också fäller vatten över området, ska fortsätta sitt arbete fram till klockan 23.

– Det är ju så med skogsbränder att de har en dygnslunk som gör att det blir lugnare på kvällen, så nu har vi möjlighet att ta positioner. Vi monterar in vattenspridare i området som ska stå och gå och vi hoppas med detta kunna ersätta en del personal framåt helgen. Det ser fortsatt positivt ut och vi hoppas förbättra läget till morgondagen, säger Mats Jansson.

Räddningstjänsten har fått hjälp av Kustbevakningens flyg med att kartlägga var i området det brinner.

– Det är en del punktbränder i området. Vi vill inte använda oss av begreppet att branden är under kontroll. Det slet ju sig för oss i måndags, men läget är väldigt positivt. Det går åt rätt håll, säger Mats Jansson.

Försvaret på plats

Hemvärnet stöttar upp brandbekämpningen och var vid 13-tiden på onsdagen på plats med 25 personer.

– Vi har bemannat för två dygn framåt. Vår uppgift är att stödja räddningsledare, släcka, bevaka, hjälpa till med vattenförsörjning, vad som än behövs, säger Christer Larsson, militär insatschef.

Han jobbade vid bränderna 2014 och 2018 och tycker att den stora skillnaden nu är att allt är mycket bättre organiserat.

– Logistiken är helt annan, räddningsledningen är bra övad för det här.

– Utmaningen för oss är vädret. Det kan blossa upp när som helst.

Fler myndigheter stöttar

Under onsdagen fortsatte fler myndigheter att bistå med sina resurser. Kustbevakningen flög under morgonen över området. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stöttar också upp insatsen. MSB har även en skickat en skogsbrandsdepå till området.

Branden startade initialt på midsommarafton för att sedan blossa upp igen i måndags eftermiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!