Testa brandvarnaren: "Billig livförsäkring"

Sitter din brandvarnare och samlar damm i taket? Då bör du kolla att den fortfarande fungerar – redan i dag.
–Det är en billig livförsäkring, säger Björn Almberger, på Brandskyddsföreningen.

Kontrollera brandvarnarens funktion en gång i månaden genom att trycka på testknappen, uppmanar Brandskyddsföreningen. Arkivbild.

Kontrollera brandvarnarens funktion en gång i månaden genom att trycka på testknappen, uppmanar Brandskyddsföreningen. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Brand2021-12-01 11:00

När vi ligger nedbäddade i våra sängar om natten är vi som mest försvarslösa mot farlig rök och att snabbt bli uppmärksammad på en brand är den viktigaste faktorn för att skydda sig.

Trots det saknar var tionde hem en fungerande brandvarnare och många som har en testar den alltför sällan, enligt Björn Almberger, expert på Brandskyddsföreningen.

– En brandvarnare ska rädda liv och varna människor i händelse av brand. Det är en billig livförsäkring för många och det är ett väldigt enkelt sätt att upprätthålla den livförsäkringen genom att testa brandvarnaren minst en gång per månad, säger han.

Startar i köket

Den 1 december uppmärksammas därför brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas kontrollera sina brandvarnare.

Varje år startar omkring 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut och släcka drygt 6 000 av dem. En tredjedel av alla eldsvådor uppstår i köket, ofta i samband med matlagning.

December och januari är de mest hektiska månaderna för räddningstjänsten och de vanligaste brandorsakerna är en glömd spis eller soteld i skorstenen.

Väggar tar bort ljud

Enligt Björn Almberger hade fler bränder kunnat förebyggas med fungerande brandvarnare.

En risk är dock att man invaggas i en falsk trygghet när brandvarnaren väl är uppsatt och glömmer att byta batteri eller missar andra avgörande aspekter.

– Många gånger placerar man ut en brandvarnare och går in och lägger sig i ett sovrum och stänger dörren. Det man ska tänka på är att väggar och dörrar tar bort ljud, säger Björn Almberger.

Bör placeras i taket

Det är också viktigt att ha en brandvarnare som är CE-märkt och att placera den på rätt sätt i bostaden. Brandskyddsföreningen rekommenderar minst en brandvarnare per våningsplan, eller per 60 kvadratmeter, som bör placeras i taket inne i eller intill sovrummet.

Björn Almberger råder dessutom alla att tänka igenom hur man ska agera om brandlarmet ljuder mitt i natten.

– Om man till exempel tar en familj som bor i en tvåplansvilla med barnen som sover på övervåningen och föräldrarna på undervåningen. Om brandvarnaren då börjar låta, hur tar man sig ut om man är på olika våningsplan – det bör man ha en tanke om.

Fakta: Brandvarnare

Placera brandvarnare i taket, helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, föremål eller ventilationsöppningar.

Ha minst en brandvarnare per våningsplan, helst seriekopplade.

En brandvarnare bör inte övervaka ett större område än 60 kvadratmeter. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

Sätt upp brandvarnare i eller intill sovrum. Dörrar och väggar kan dämpa ljudet, så låt dörren till sovrummet vara öppen när du sover.

Den som har en hörselnedsättning kan behöva komplettera med tillbehör som blixtljus eller brandvarnare med lågfrekvent ljud.

Testa brandvarnaren en gång i månaden genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion.

Byt batteri om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags för batteribyte avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett reservbatteri hemma så att du kan byta direkt.

Brandvarnare som säljs inom EU ska ha standardmärkningen SS-EN 14604.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!