Brand vid sågverk i Ljusne under kontroll

En brand som rasade i Ala sågverk i Ljusne i Söderhamns kommun uppges vara under kontroll. Den VMA-varning som utfärdades har återkallats.

Branden i ett sågverk i Ljusne söder om Söderhamn uppges nu vara under kontroll.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Branden i ett sågverk i Ljusne söder om Söderhamn uppges nu vara under kontroll.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Bränder2023-08-03 13:02

Branden startade i sågverkets torkanläggning och ledde till kraftig rökutveckling. Ett VMA utfärdades – viktigt meddelande till allmänheten – om att närboende skulle gå inomhus och stänga dörrar och fönster.

Men vid 16-tiden meddelade larmbefälet Daniel Holmstrand att branden var under kontroll och att VMA-varningen återkallats.

– Vi har fortfarande brand men vi har märkt upp begränsningslinjer som man håller, så branden kommer inte att sprida sig. Det ryker fortfarande men vi bedömer att det inte finns någon hälsofara, säger Daniel Holmstrand.

Torkbyggnaden, där branden startade, är mycket skadad och brinner fortfarande men "under kontrollerade former", enligt Holmstrand.

– Vi har varit där med många enheter och det har varit avgörande. Det har gått väldigt bra. Vi kommer nog att bedriva räddningsinsatser i en till två timmar till och sedan övergår vi till efterbevakning som sannolikt kommer att fortsätta under hela dagen i morgon också.

Brandorsaken är okänd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!