Byggmaterial försvårade släckningsarbete

Den brand som härjade i ett sjuvåningshus i Hässelby i Stockholm på fredagskvällen, visade sig vara svårsläckt. På grund av isoleringsmaterialet cellplast blev insatsen mycket komplicerad, rapporterar TV4 Nyheterna.

Cellplast försvårade släckningsarbetet i höghusbranden i Hässelby under natten mot lördagen. Arkivbild.

Cellplast försvårade släckningsarbetet i höghusbranden i Hässelby under natten mot lördagen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bränder2022-05-01 04:28

Branden i flerfamiljshuset i västra Stockholm bröt ut strax före klockan två under natten mot lördagen och tvingade cirka 50 boende att evakuera.

Branden tros ha startat på en balkong och spred sig sedan uppåt till vinden och taket genom byggnadskonstruktionen i fasaden.

– Det som brinner är cellplast och den är ytterst svår att komma åt vilket gör att det är en komplicerad insats, sade Johan Szymanski, räddningsledare vid Storstockholms brandförsvar, till tv-kanalen, vid händelsen.

Cellplast, som är i princip samma sak som frigolit, är billig och lättanvänd, och blir allt vanligare som husisolering. Den stora nackdelen är att materialet är brandfarligt.

– Vi ser nu att vi får fler och fler bränder med cellplast inblandad. Det skapar problem för räddningstjänsten när de ska släcka. Man är inte riktigt van vid att ha ett sådant kraftigt brandförlopp i väggar och tak som man får när man har cellplast, säger Ville Bexander, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen, till TV4.

Ingen person skadades i branden, men minst tre lägenheter blev förstörda. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!