Myndigheten har förstärkningsresurser som kan hjälpa till vid skogs- och markbränder, som bland annat består av helikoptrar och flygplan. De larmas ut när den lokala räddningstjänstens egna resurser är uttömda.
Hittills i år har de flygande resurserna gjort 57 insatser, och de två senaste somrarna har det totala antalet varit i genomsnitt 70.
– Det vi ser i år är att gräs- och skogsbrandsäsongen startade ovanligt tidigt. Redan i mars ställde vi oss i beredskap med helikoptrar, säger Erik Flink, projektledare på MSB:s operativa avdelning.
Att bränderna började tidigt i år beror på att det i våras blev snöfria områden tidigare än många andra år. När snön smälter bort torkar marken upp och blir antändbar.
Räddningstjänstens vana ökar
Men det som Erik Flink tror är den främsta anledningen till att flygresurserna kallats in många gånger hittills i år är att de lokala räddningstjänsterna blivit mer vana att använda MSB:s resurser. Antalet insatser har ökat successivt sedan de infördes 2019.
– Från år till år har räddningstjänsterna blivit mer vana att jobba med de här resurserna. De ser att det funkar och vet hur de hanterar skogsbränderna på ett effektivt sätt, även med MSB:s tillhandahållna resurser, säger Erik Flink.
Efter bränderna 2018 fick MSB ett regeringsuppdrag, som bland annat innebar att förstärkningsresurserna köptes in. Först upphandlades helikoptertjänsterna, och åren efter har flygplan som kan fylla vattentanken genom att gå ned vid vattenytan utan att landa tillförts. Nu har MSB tillgång till minst tio helikoptrar och fyra så kallade skopande flygplan.
Stor brandrisk
Helikoptrarna och flygplanen flyttas runt i landet, beroende på vilka områden som har hög brandrisk. Just nu finns de i Växjö, Jönköping, Västerås och Nyköping.
I och med den pågående värmeböljan och de höga temperaturerna finns det på vissa håll stor risk för bränder på onsdag och torsdag.
– Kikar man på Uppland och ned mot Skånetrakten har vi stora områden av höga till extrema brandriskvärden, säger Erik Flink.
Men mot helgen ser situationen ut att lugna sig, när vädret blir svalare.