Brev från 1800-talet hittades vid renovering

Ett stort antal brev från slutet av 1800-talet upptäcktes när en paradvilla i centrala Göteborg skulle renoveras. De låg dolda på vinden och hittades av förvånade takarbetare.

Omkring 100 brev, de flesta från 1890-talet, hittades på vinden vid renoveringen av en paradvilla i Göteborg.

Omkring 100 brev, de flesta från 1890-talet, hittades på vinden vid renoveringen av en paradvilla i Göteborg.

Foto: Malin Strandlund/Higab

Brev2022-09-28 20:39

Dicksonska palatset byggdes 1862 av familjen Dickson, som invandrat till Göteborg från Skottland och blev mycket framstående i staden.

Numera ägs den vita trevåningsvillan vid Heden av det kommunala fastighetsbolaget Higab. Just nu görs en renovering, där man bland annat lägger om taket.

Men i ett dolt utrymme på vinden, bakom en mellanvägg, fanns en överraskning. I dammet på vindsgolvet låg omkring 100 brev, de flesta daterade på 1890-talet. Breven beskrivs vara i oväntat gott skick och fullt läsbara.

De är adresserade till Marika von Rosen, som var hustru till husets första ägare, Oscar Dickson. Många av breven har svart ram, och ser ut att handla om en avliden anhörig.

"Vi har ingen aning om varför breven lämnades där när mellanväggen sattes upp", konstaterar Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, i ett pressmeddelande.

Med hjälp av en släktförening har man hittat en ättling till paret Dickson, som är bosatt i Sverige och kommer att få breven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!