16-Äring Ätalad för mordförsök slÀppt ur hÀkte

RĂ€ttegĂ„ngen mot en 16-Ă„ring som misstĂ€nks för ett misslyckat bestĂ€llningsmord mĂ„ste tas om pĂ„ grund av att en nĂ€mndeman blivit sjuk. TingsrĂ€tten bestĂ€mde först att pojken skulle vara fortsatt hĂ€ktad i vĂ€ntan pĂ„ en ny rĂ€ttegĂ„ng, men Ă€ndrade sig efter försvarets överklagan. –Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med tingsrĂ€ttens beslut, sĂ€ger advokat Anton Strand.

Advokat Anton Strand som företrÀder den misstÀnkte 16-Äringen Àr kritisk till tingsrÀttens hÀktningsbeslut. Arkivbild.

Advokat Anton Strand som företrÀder den misstÀnkte 16-Äringen Àr kritisk till tingsrÀttens hÀktningsbeslut. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott & Straff2021-01-13 11:55

16-Äringen Àr Ätalad för att ha försökt skjuta ihjÀl en man i JÀrfÀlla förra Äret. Enligt Äklagaren var det pojken som genomförde skjutningen, pÄ uppdrag av andra personer som stÄr Ätalade för anstiftan och medhjÀlp till mordförsök.

Attunda tingsrĂ€tt hade planerat att meddela dom i mĂ„let i tisdags – men i stĂ€llet kom beskedet att hela huvudförhandlingen mĂ„ste tas om.

– Det Ă€r olyckligt, framför allt för parterna. SkĂ€let Ă€r att tvĂ„ domare som skulle delta i avgörandet föll ifrĂ„n, sĂ€ger rĂ€ttens ordförande rĂ„dman Richard Berlin.

SÄ snart som möjligt

En av nÀmndemÀnnen fick lÀmna mÄlet pÄ grund av en skada som krÀvde sjukhusvÄrd, och den andre fick lÀmna dÄ hon blev sjuk efter det att rÀtten inlett överlÀggning till dom.

– Det var bara tvĂ„ ledamöter kvar dĂ„, och tvĂ„ ledamöter kan inte meddela dom, sĂ€ger Berlin.

En ny förhandling ska hÄllas sÄ snart som möjligt, eventuellt redan nÀsta vecka eller veckan dÀrpÄ, sÀger Berlin.

16-Äringen har varit frihetsberövad sedan slutet av september och tingsrÀtten beslutade först att han skulle vara kvar i hÀkte fram till att en dom kan meddelas.

– Jag tyckte att det var tveksamt att han skulle vara kvar i hĂ€kte redan innan det hĂ€r, men nu nĂ€r mĂ„let ska tas om och vi inte ens har fĂ„tt startdatum för nĂ€r mĂ„let kan tĂ€nkas börja pĂ„ nytt sĂ„ Ă€r ju situationen fullstĂ€ndigt orimlig, sade pojkens försvarare advokat Anton Strand under onsdagsförmiddagen.

Pojken slÀpps

Strand överklagade beslutet och under eftermiddagen meddelade tingsrÀtten att man Àndrade sig och att pojken ska slÀppas ur hÀkte.

– Han kommer i stĂ€llet att omfattas av vĂ„rd enligt LVU och kommer vistas pĂ„ en plats som Ă€r anpassad för mĂ€nniskor i hans Ă„lder, sĂ€ger han.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med tingsrĂ€ttens beslut, som gick emot vad Ă„klagaren ville, eftersom min klient har varit hĂ€ktad under relativt lĂ„ng tid trots att han Ă€r sĂ„ pass ung, och hĂ€ktet Ă€r absolut inte en plats för ett barn.

Ville ha pojken hÀktad

Åklagare Jenny Clemedtson tyckte dock att det var sjĂ€lvklart att begĂ€ra att pojken fortsatt skulle stanna i hĂ€kte, Ă€ven beaktat hans Ă„lder och att han redan suttit hĂ€ktad i drygt tre mĂ„nader.

– I det hĂ€r fallet Ă€r det vĂ€ldigt allvarlig brottslighet – ett bestĂ€llningsmord. Sedan blev det inte mord, men det vara egentligen bara en slump. SĂ„ med hĂ€nsyn till brottets allvarliga skĂ€l tycker jag att det Ă€r proportionerligt att han sitter fortsatt hĂ€ktad, sade Clemedtson innan tingsrĂ€tten gav besked om att pojken skulle slĂ€ppas.

Efter beslutet att pojken slÀpps sÀger Clemedtson att det krÀvs mycket för att en sÄ pass ung ska fÄ vara hÀktad under lÄng tid.

– TingsrĂ€tten tyckte vĂ€l inte att det finns tillrĂ€ckliga hĂ€ktningsskĂ€l helt enkelt.

16-Äringen förnekar all inblandning i skjutningen.

– Jag tycker att den samlade bilden, Ă€ven utifrĂ„n Ă„klagarens Ă„beropade omstĂ€ndigheter, Ă€r vĂ€ldigt spretig, sĂ€ger advokat Anton Strand.

Fakta: Åtalet för mordförsöket i JĂ€rfĂ€lla

Fyra personer har Ätalats för inblandning i mordförsöket i JÀrfÀlla den 19 maj i Är, dÄ en ung man skottskadades allvarligt.

En 16-Ärig pojke Ätalas för förberedelse till mord, försök till mord samt grovt vapenbrott. Han misstÀnks vara den som genomfört skjutningen.

En 27-Ärig man Ätalas för anstiftan till försök till mord samt för grovt vapenbrott. Han misstÀnks ha varit den som bestÀllt skjutningen.

TvÄ mÀn i 30-ÄrsÄldern Ätalas för medhjÀlp till försök till mord. De misstÀnks ha hjÀlpt till i planeringen av mordförsöket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!