17-åring frikänns från mord

En 17-årig pojke frias från mordet på en jämnårig pojke i Eskilstuna i september förra året. Det finns inga spår från honom på mordvapnet och vittnesmål från personer som pekat ut honom har svagheter, enligt tingsrätten.

Eskilstuna tingsrätt. Arkivbild.

Eskilstuna tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-03-25 11:09

Mordet ägde rum utomhus vid 20-tiden på kvällen den 17 september och flera personer, även barn, blev vittnen till händelsen. Flera skott avlossades mot offret, varav minst tre träffade honom i överkroppen. Han avled senare på sjukhus.

Mordvapnet hittades senare i ett förråd, i en påse tillsammans med bland annat kläder. Men varken dna eller fingeravtryck från den 17-åring som anklagats för mordet har kunnat hittas på vapnet. Däremot finns spår efter honom på påsen och på vissa av kläderna. Men det finns även spår av andra personer på kläderna, vilket gör att det enligt rätten inte går att utesluta att någon annan haft dem på sig vid gärningen.

Tingsrätten konstaterar också att det finns svagheter i vittnenas identifikation av 17-åringen. Vittnesmålen "skiljer sig åt i icke oväsentliga avseenden" skriver rätten som anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen är den skyldige. Själv har han nekat.

17-åringen stod även åtalad för vapenbrott, men även på den punkten frikänns han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!