– Vi har blivit nedringda, säger Julie Burkhart, som förestår flera abortkliniker i Kansas och Oklahoma, till tidningen USA Today.
– Kvinnor kommer tidigare än de kanske hade gjort annars, eftersom de är rädda att inte kunna göra abort längre fram.
Andra organisationer och kliniker som tidningen har talat med gör liknande observationer. På en av Burkharts mottagningar, i Kansasstaden Wichita, gjordes 254 aborter under mars månad. Det kan jämföras med 90 ingrepp under motsvarande period i fjol.
Hyra och mat?
Den på grund av coronaviruset uppstannade ekonomin och de många uppsägningarna är ytterligare skäl till att många amerikaner nu vill vänta med att skaffa barn.
"De (patienterna) är oroliga för hur de ska kunna betala hyran, ge familjen mat, säkra tillgång till en respirator om behovet uppstår", skriver doktor Jen Villavicencio, som driver en abortklinik i Michigan, till USA Today.
Men främst verkar kvinnor i USA vara oroliga för att ingreppet ska förbjudas. Abortfrågan är mycket omtvistad och flera konservativa delstater hade före pandemin infört stränga regler för när och hur en abort får genomföras.
Lägg därtill att ett antal delstater nu har försökt stoppa aborter med hänvisning till det nya coronaviruset. I Texas har operationer och ingrepp som inte är "omedelbart medicinskt nödvändiga" ställts in, eftersom alla resurser måste läggas på kampen mot covid-19. Bland ingreppen inkluderas abort och överträdelser kan straffas med böter eller fängelse, enligt delstaten.
"Utnyttjar krisen"
Ohio, Oklahoma och Alabama med flera har försökt införa liknande bestämmelser, men de har stoppats av federala domare med hänvisning till att de är lagvidriga. Men när det gäller Texas skriver en federal domstol att "allmänna grundlagsskyddade rättigheter kan begränsas" för att bekämpa ett folkhälsonödläge. Medicinsk abort, med så kallat dagen efter-piller, har dock tillåtits.
Domstolens beslut fick bland andra Planned Parenthood att se rött. I sin överklagan hävdar organisationen att Texas genom sina virusrelaterade restriktioner bryter mot den grundlagsskyddade rätten till abort. Fallet är det första som hamnar i Högsta domstolen, skriver tidningen The New York Times.
Nancy Northup, som leder den globala organisationen Center för reproduktiva rättigheter, är upprörd över de många försöken att strypa möjligheten till abort under viruspandemin.
– Det är uppenbart att abortfientliga politiker skamlöst utnyttjar krisen för att uppnå vad som länge varit deras ideologiska mål, nämligen att förbjuda abort i USA, säger hon till public servicekanalen NPR.