Advokat om Vällingbyfall: Ingen söndagskyrka

En konflikt i den kriminella världen misstänks ha urartat och lett till flera oskyldiga offer, enligt åklagaren. När rättegången om skjutningar i Vällingby och Nacka fortsatte ifrågasatte försvaret motivet som målats upp.

Under måndagen inleddes rättegången mot två män, 23 och 30 år gamla i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. De misstänks för mordet på en 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby i västra Stockholm i augusti förra året.

Under måndagen inleddes rättegången mot två män, 23 och 30 år gamla i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. De misstänks för mordet på en 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby i västra Stockholm i augusti förra året.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott & Straff2020-04-21 17:56

Under rättegångens andra dag var det dags för försvarsadvokaterna att presentera sin syn på händelserna som ledde fram till att en 18-årig kvinna sköts till döds i Vällingby förra året.

En 23-årig och en 30-årig man misstänks ha genomfört dådet och åklagaren målar upp en konflikt med kvinnans 33-årige man, som hon gift sig med bara tolv dagar tidigare i Gambia.

Han befann sig i samma lägenhet som kvinnan när ett stort antal kulor från automatvapen sköts in i bostaden den 28 augusti förra året.

Båda de åtalade var med på bröllopet där det uppstod ett bråk, vilket gjorde att de åkte hem i förtid. Bråket kan enligt åklagaren ha varit gnistan som fick relationerna inom ett kriminellt nätverk att rubbas och som ledde fram till mordförsöket på maken samt att den 18-åriga kvinnan dödades av misstag.

"Ingen söndagskyrka"

Försvarsadvokat Sargon De Basso, som företräder 30-åringen, menar dock att hans klient bara försökte medla under bråket i Gambia. Han pekade under rättegången på att 33-åringen av polisen beskrivits som en "hotdrivande faktor" i Brandbergen söder om Stockholm, och att det finns alternativa gärningsmän.

– I den här världen, det är ingen söndagskyrka vi pratar om. Det är så att min fiendes fiende kan bli min vän på nolltid.

Carl Adam Åhnberg, som företräder den misstänkta 23-åringen, var inne på samma spår och ifrågasatte den motivbild som åklagaren beskrivit. Han tog upp förhör med ett vittne från Vällingbyskjutningen som gett en beskrivning av en mycket längre man än hans klient.

– Det finns omfattande information som pekar mot alternativa gärningsmän.

På en handske som hittats på parkeringsplatsen i närheten av brottsplatsen fick dock polisen fram dna som gav träff på 23-åringen. Träffen har visat sig vara tydlig, men Carl Adam Åhnberg har åberopat polisteknikern från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som genomförde analysen eftersom han menar att det inte går att säga när eller hur dna:t hamnat på handsken.

"Pekar ut annan"

Den 8 september förra året försökte någon att skjuta 33-åringen igen, denna gång i Nacka. Då skadades tillsynes ytterligare oskyldiga offer, däribland en musikstudent och en taxichaufför som befann sig i kulornas riktning.

Försvarsadvokat Åhnberg menar att hans klient inte har något med det misstänkta mordförsöket att göra. Han säger att målsäganden snarare pekar ut ledaren för ett kriminellt nätverk i södra Stockholm efteråt – enligt den hemliga telefonavlyssning som polisen bedrev.

– Åklagaren har visat ett osunt intresse mot min klient.

Rättegången väntas pågå i ytterligare tio dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!