Åklagare citerar rap som bevis för kidnappning

Den unge rapparen dök aldrig upp när förhandlingen om kidnappningen av honom inleddes i Stockholms tingsrätt. Men hans raptexter lästes upp av åklagaren som en del av bevisningen kring händelserna i april förra året.

Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt under måndagen.

Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt under måndagen.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott & Straff2021-05-24 21:46

Rapparna Yasin och Haval är två av totalt 13 personer som åtalats för inblandning i kidnappningen och utpressningen av den unge rapartisten i fjol, och de var båda på plats i Stockholms tingsrätts säkerhetssal under den första förhandlingsdagen om händelserna.

Yasin Mahamoud, som vid P3 Guld-galan i mars i år prisades som årets artist och för årets hiphop och som nominerats till fyra priser på Grammisgalan, satt längst fram i salen med sin advokat Frida Wallin. Han var renrakad på huvudet och bar Kriminalvårdens gröna fleecetröja. Artisten har suttit häktad i snart ett halvår.

Haval Khalil, även han Grammisnominerad, i kategorin årets nykomling, satt längst ut på andra raden i salen. Han var iklädd vit tröja och höll mestadels blicken riktad mot skärmen med åklagarens bevisning, utbytte ibland några ord med sin advokat.

Kidnappningen skedde i april förra året. Rapartisten hade tjänat mycket pengar på sin musik och sågs ofta med dyra klockor och smycken. Enligt åklagaren var planen att kidnappa och råna honom och därefter, genom hot om publicering av förnedrande bilder, tvinga honom att betala tre miljoner kronor.

Något motiv annat än ekonomiska har åklagaren inte hittat.

De båda rapparnas roll har enligt åklagaren främst varit att locka fram artisten så att de andra skulle kunna föra bort honom.

Avbryter

Vid ett första försök misstänks Yasin för att, med förespeglingen om ett musikaliskt samarbete, ha försökt göra just det. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse i området just då. "Bror vi har haft span", skrev Yasin till sin kompis, enligt åklagaren.

För detta står Yasin åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

Åklagaren redogjorde sedan för hur kidnappningsplanerna återupptogs några veckor senare. Då misstänks rapparkollegan Haval Khalil ha tagit över uppgiften att locka fram artisten.

Denna gång blev kidnappningen verklighet. Artisten fördes till en lägenhet och blev bland annat rånad och förnedrande bilder togs på honom.

Haval är åtalad för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill, för sin misstänkta inblandning i brotten. Han medgav via sin försvarare att han träffat artisten den aktuella dagen och att han befann sig utanför lägenheten, men han hade ingen kännedom om vad som pågick där inne.

– Det finns ingen osämja mellan de två. De har haft kontakter både före och efter det aktuella datumet, och ingenting från målsägandens kontakter indikerar på någon osämja eller att Haval skulle ha gjort något fel mot honom, sade hans försvarare Anton Strand.

Efter kidnappningen utpressades rapparen med hot om att bilderna skulle publiceras. När det framkom att han inte tänkte betala spreds förnedringsbilderna på sociala medier.

Kort därpå publicerade artisten själv en video på sociala medier där han uttalade sig om vad som hänt: "Alla där ute kan bli kidnappade, alla där ute kan bli slagna, men benim (jag) han mår bra", sade han.

Vill inte medverka

Artisten har inte velat medverka under utredningen och dök heller inte upp till måndagens förhandling då han skulle höras. Åklagaren återkallade sin begäran om att höra honom, men en av de tilltalades advokater begärde att brottsoffret ska kallas till förhör, även om det innebär att han måste hämtas av polis.

Domarens förhoppning om att artisten ska dyka upp verkade måttlig. Han önskade bara advokaten "lycka till med det".

I brottsoffrets frånvaro, och med påpekan om att han inte velat delta i utredningen, citerade åklagaren Ida Anrell ur två av artistens låtar som gavs ut efter händelsen.

– NN har inte själv velat berätta. Men jag menar att han har gjort musik om det han varit med om, sade hon och läste sedan upp låttexterna.

Yasins försvarare Frida Wallin säger efter förhandlingen att de är nöjda med att det äntligen dragit i gång.

– Vi har väntat länge på att den här dagen ska komma efter att åtal väcktes redan i april.

TT: Yasin har inte sagt så mycket i polisförhör, kommer han utveckla sin syn på saken under rättegången?

– Det är inget jag vill kommentera nu. Jag vill inte föregripa det han eventuellt ska berätta i förhör.

Rapparen är tänkt att höras i rätten senare i veckan.

Måndagens förhandling ingår i jätterättegången mot 30 personer, som inleddes redan i april, där framför allt brottslighet kopplat till Vårbynätverket i södra Stockholm är i fokus.

Fakta: Brotten i samband med kidnappningen

Den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist, som genomfördes i april 2020 i syfte att pressa honom på pengar, har lett till att flera personer åtalas för flera brott.

Fyra personer, däribland den person som har utpekats som ledaren för Vårbynätverket, hans bror och den man som har kallats fotbollsspelaren, åtalas för människorov, rån och grovt vapenbrott. Ytterligare sex personer åtalas för människorov och rån, alternativt medhjälp till det. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till människorov och rån.

I den här delen av åtalet finns också misstankar om försök till grov utpressning. Detta handlar om att flera personer försökt pressa den kidnappade artisten på pengar genom hot om att publicera kränkande bilder som de tagit på honom.

Ledaren, fotbollsspelaren och två andra personer åtalas även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De planerade att detonera en bomb vid artistens mammas bostad, eftersom han inte gav dem de pengar de krävde.

Källa: Åklagarmyndigheten


Fakta: En del av ett rekordstort mål

Den 6 april inledde Södertörns tingsrätt huvudförhandlingen mot totalt 30 personer, varav många tillhör det så kallade Vårbynätverket – en kriminell gruppering söder om Stockholm. Det är ett av de största brottmålen som Stockholm har haft med påstådda kopplingar till nätverksbrottslighet.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, bland annat försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplas till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Förhandlingen beräknas ta totalt 35 dagar och är planerad att kunna avslutas i midsommarveckan.

Källa: Södertörns tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!