Åklagare granskar kritik om "Lilla hjärtat"

Socialnämnden i Norrköping fick skarp kritik av Ivo för hanteringen av fallet med den treåriga flicka som kallats "Lilla hjärtat". Nu undersöker åklagare om det kan misstänkas något brottsligt i socialnämndens agerade.

I augusti dömdes mamman (till höger) av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

I augusti dömdes mamman (till höger) av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott & Straff2020-10-23 09:50

Detta sker efter det att en privatperson lämnat in en skrivelse med en begäran om att åklagaren ska inleda en brottsutredning, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

"Jag har inhämtat vissa upplysningar från Ivo. Inspektionen har i detta fall valt att inte själva göra en så kallad åtalsanmälan", säger åklagare Torsten Angervåg i pressmeddelandet.

En anmälan upprättas nu vid Åklagarkammaren i Norrköping och åklagare ska ta del av det underlag som finns och som utgörs av beslutet från Ivo.

"Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte", säger Angervåg.

Enligt Ivo gjorde kommunen många allvarliga fel i hanteringen av ärendet och flickan fick inte det skydd hon behövde. Ivo beslutade att förelägga kommunen att vidta åtgärder, där ett vite på en miljon kronor var kopplat till föreläggandet.

I augusti dömdes mamman av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

Bakgrund: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman åtalas i maj för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid. Kvinnan förnekar brott.

Tingsrätten slog i juni fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus. Samtidigt beslutade rätten att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Rättsmedicinalverket har i ett utlåtande konstaterat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättningar för att döma henne till rättspsykiatrisk vård.

I augusti dömdes mamman av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

Både mamman och åklagaren har överklagat domen.

Den 13 oktober riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skarp kritik mot socialnämndens hantering av ärendet. I sitt beslut skriver Ivo att socialnämnden i Norrköping brustit i att ta sitt yttersta ansvar för barnet och inte gett flickan det skydd och stöd som hon haft rätt till.

Källa: Domstolarna, Ivo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!