Efter att ha minskat i flera år börjar antalet unga på svenska anstalter bli fler.
Totalt sett tog Kriminalvården hand om över 1 700 personer under 21 år förra året, varav 525 satt i fängelse. Inte sedan 2013 har så många unga funnits inom Kriminalvården, eller avtjänat straff på anstalt, visar rapporten.
Statistiken visar också att en större andel av de dömda hamnar på anstalt. Av de som började avtjäna sina straff förra året var det en tredjedel som fick avtjäna det i fängelse – för tio år sedan var det en femtedel.
Sexualbrott största ökningen
De vanligaste brotten i gruppen är narkotikabrott, rån, stöld och våldsbrott. Men sexualbrotten stod förra året för den största ökningen. De unga sexualbrottslingarna möts nu med ett nytt behandlingsprogram som Kriminalvården har tagit fram.
Enligt Johanna Lätth, som är psykolog och ansvarig för sexualbrottsbehandlingarna vid Kriminalvården, inriktar sig behandlingen på att individuellt kartlägga de riskfaktorer som ligger bakom brottsligheten.
– Om man tänker på potentiella brottssituationer handlar det i behandlingen både om att rusta klienter att bättre hantera de här situationerna, men också att planera för en livssituation där det blir färre risksituationer, säger Johanna Lätth.
Överbeläggning på anstalterna
Beläggningen på anstalterna har också ökat de senaste åren, enligt rapporten. Förra året var fängelserna överbelagda för första gången på 15 år.
En del av förklaringen är de allt längre fängelsestraffen. Förra året satt över 1 600 personer på svenska kriminalvårdsanstalter med fängelsestraff på fyra år eller mer. Det är det högsta antalet sedan 2012.