Anhöriga överklagar Wilma-dom till HD

Anhöriga till 17-åriga Wilma, som blev mördad i Uddevalla för ett år sedan, överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Minnesstund i Herrestads kyrka i oktober för 17-åriga Wilma, som enligt två domar blev mördad av sin pojkvän för ett år sedan. Nu går Wilmas anhöriga till Högsta domstolen och kräver livstids fängelse för den dömde mannen.

Minnesstund i Herrestads kyrka i oktober för 17-åriga Wilma, som enligt två domar blev mördad av sin pojkvän för ett år sedan. Nu går Wilmas anhöriga till Högsta domstolen och kräver livstids fängelse för den dömde mannen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott & Straff2020-11-23 14:40

I hovrätten dömdes 23-årige Tishko Ahmed, som tidigare varit Wilmas pojkvän, till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. Det var en sänkning av straffet från tingsrätten, där domen var livstids fängelse.

Flickans anhöriga vill i sin överklagan att 23-åringen ska döms till livstids fängelse.

De hänvisar bland annat till den dödsångest som Wilma måste ha känt under den utdragna processen och till att undanskaffande av stora delar av Wilmas kropp har skapat en situation där de anhöriga riskerar ett livslångt lidande.

Begär anstånd

Även Tishko Ahmed överklagar hovrättens dom. Han har hela tiden nekat till mordet och vill bli friad av Högsta domstolen. Hans advokat Beatrice Rämsell begär anstånd med att kunna gå igenom ärendet med sin klient innan skälen presenteras. 23-åringen har dessutom själv skrivit tre handskrivna meddelanden direkt till HD.

Åklagarsidan kommer däremot inte att överklaga målet.

"Det har inte kommit någon begäran från åklagaren som hanterat målet i tingsrätten och hovrätten att överklaga målet till Högsta domstolen. Riksåklagaren kommer därför inte att överklaga målet", skriver byråchef Eva Bloch på RÅ i ett mejl till TT.

Prövningstillstånd

Högsta domstolen tar först ställning till frågan om prövningstillstånd, det vill säga om målet över huvud taget ska tas upp till behandling. Prövningstillstånd beviljas om HD anser att domen kommer att få betydelse som vägledning för hur andra liknande fall ska bedömas i framtiden, så kallat prejudikatintresse.

Wilma mördades i november förra året, och mordlagstiftningen ändrades vid årsskiftet. Hovrätten valde att döma 23-åringen till det längsta möjliga tidsbestämda straffet 18 år och poängterade samtidigt att det finns flera försvårande omständigheter.

Juridiska experter som kommenterat målet tror att det finns små möjligheter att HD ska ta upp ett mål där det handlar om en lagstiftning som inte längre gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!