Annat arbetssätt snabbar på brottsutredningar

Sedan arbetssättet Snabbare lagföring infördes har tiden mellan polisingripande och dom minskat med 16 veckor i Kronoberg.

Sedan arbetssättet Snabbare lagföring infördes har tiden mellan polisingripande och dom minskat med 16 veckor. Arkivbild.

Sedan arbetssättet Snabbare lagföring infördes har tiden mellan polisingripande och dom minskat med 16 veckor. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2021-04-30 05:00

Arbetssättet infördes på prov i tre polisområden i Stockholm 2018 och är sedan i fjol praxis i hela polisregionen. Från och med i år har flera polisområden implementerat det, bland annat Kalmar-Kronoberg.

"Ju fler ärenden vi kan lagföra på det här sättet, desto mer resurser kan vi i längden frigöra till att utreda och lagföra andra mer allvarliga brott", säger Carl-Gunnar Fridolfsson, chefsåklagare i Växjö, enligt ett pressmeddelande.

En myndighetsgemensam rapport visar att arbetssättet har gjort att tiden mellan gripande och dom minskat från 22 till cirka sex veckor i området.

Syftet är att en person som är misstänkt för ett enklare brott ska slippa oroa sig under en längre tid. Med enklare brott avses sådana som ger max tre års fängelse, till exempel rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott och stöld.

I praktiken innebär det att polisen gör klart utredningen direkt på brottsplatsen. Den misstänkta får antingen en tid för domstolsförhandling eller en fullmakt med ett bötesbelopp som sedan fastställs av åklagare.

"Dessutom får vi en snabb reaktion och bryter på det sättet seriebrottslighet. Systemet får på så vis en större brottsavhållande effekt", fortsätter Fridolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!