Åtal: "Hela rummet täckt av narkotikastoff"

Från en lägenhet i Skövde såldes knarket över hela Sverige och till ett 20-tal andra länder. Nu har två män åtalats. –Hela rummet var mer eller mindre täckt av narkotikastoff, ett vitt pulver, säger åklagaren Sofia Karlsson.

Två män har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för att ha sålt stora mängder narkotika via nätet. Arkivbild.

Två män har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för att ha sålt stora mängder narkotika via nätet. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Brott & Straff2020-10-14 15:35

När polisen slog till mot lägenheten i Skövde i mars handlade det egentligen om en annan, mindre narkotikautredning.

Men vid husrannsakan hittades bevis för en omfattande försäljningsverksamhet via nätet som de båda åtalade trots ha fått in över 7 miljoner kronor på.

Bland annat hittades flera kilo amfetamin och kokain, samt ett stort antal olika tabletter.

– Det var som en större försäljningscentral, säger kammaråklagare Sofia Karlsson till TT.

– Vardagsrummet har fungerat som sovrum, sedan hade man bland annat ett rum där narkotikan förvarades och blandades till och ett helt eget rum för paketering, med kuvert, frimärken, etikettskrivare och annat.

"Konstapelknark"

Två män i 25-årsåldern som bodde i lägenheten har suttit häktade sedan i mars. De är båda tidigare ostraffade och åtalas nu misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Männen misstänks för att med hjälp av alias som "Konstapelknark" och "Kemistenshemhjalp" ha sålt narkotikan via olika marknadsplatser på darknet, en dold del av internet.

I lägenheten hittades också stora mängder narkotika.

– Det har varit stor ordning och reda, med olika preparat i olika fack, tydligt uppmärkt på påsar, säger Sofia Karlsson.

– Det här är ett av de största ärendena hittills som rör narkotikaförsäljning på darknet. Det är en väldigt stor mängd överlåtelser.

Tusentals köpare

Totalt omfattar åtalet 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om drygt 7,6 miljoner kronor.

Åtalet är det andra liknande på kort tid i Skaraborg. Nyligen avslutades rättegången mot en man i 40-årsåldern, som åtalats för att ha sålt narkotika och dopningspreparat för drygt en kvarts miljon kronor.

Samtidigt har flera tusen köpare identifierats till namn och adress.

– Det kommer att hanteras med en polisiär förundersökningsledare. Men budskapet är ju att man kommer att arbeta vidare på det, säger Sofia Karlsson.

– Det kanske kan väcka lite tankar. Man kan bli påkommen och åka dit även om man köper på darknet.

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonyma i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!