Åtal: "Hela rummet täckt av narkotikastoff"

Från en lägenhet i Skövde såldes knarket över hela Sverige och till ett 20-tal andra länder. Nu har två män åtalats. –Hela rummet var mer eller mindre täckt av narkotikastoff, ett vitt pulver, säger åklagaren Sofia Karlsson.

Två män har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för att ha sålt stora mängder narkotika via nätet. Arkivbild.

Två män har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för att ha sålt stora mängder narkotika via nätet. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Brott & Straff2020-10-14 14:15

När polisen slog till mot lägenheten i Skövde i mars handlade det egentligen om en annan, mindre narkotikautredning.

Men vid husrannsakan hittades bevis för en omfattande försäljningsverksamhet via nätet som de båda åtalade trots ha fått in över 7 miljoner kronor på.

Bland annat hittades flera kilo amfetamin och kokain, samt ett stort antal olika tabletter.

– Man hittar något helt annat, nämligen en större försäljningscentral, kan man beskriva det som, för narkotika och läkemedel. Den var uppenbart redan vid första anblicken ägnad för internetmarknaden, sade kammaråklagare Sofia Karlsson vid en pressträff.

"Konstapelknark"

Två män i 25-årsåldern som bodde i lägenheten har suttit häktade sedan i mars. De är båda tidigare ostraffade och åtalas nu misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Männen misstänks för att med hjälp av alias som "Konstapelknark" och "Kemistenshemhjalp" ha sålt narkotikan via olika marknadsplatser på darknet, en dold del av internet.

– Det har pågått ända sedan juli 2016 fram till i mars i år när de här personerna grips, säger Sofia Karlsson.

"Ordning och reda"

I det som i utredningen kallats för "tillverkningsrummet" hittades stora mängder narkotika. I ett annat rum fanns en etikettskrivare och förpackningsmaterial.

– Det har varit stor ordning och reda, med olika preparat i olika fack, tydligt uppmärkt på påsar, säger Sofia Karlsson.

– Det här är ett av de största ärendena hittills som rör narkotikaförsäljning på darknet. Det är en väldigt stor mängd överlåtelser.

Totalt omfattar åtalet 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om drygt 7,6 miljoner kronor.

Utöver i Sverige har duon enligt åtalet haft köpare i exempelvis USA, Australien och Japan.

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonyma i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!